ЗАХИСНИК УКРАЇНИ. ЄВГЕН ЗАКАЛЮЖНИЙ

 


ЄВГЕН

ГРИГОРОВИЧ

ЗАКАЛЮЖНИЙ

(1979 - 2022)

 

Народився 8 квітня 1979 у  селі Володькова  Дівиця Ніжинського району Чернігівської області (нині Носівська територіальна громада).

У 1996 році Євген закінчив місцеву загальноосвітню школу і вирішив вступати до  Ніжинського педагогічного університету імені М. Гоголя. Після року навчання вирішив пов'язати своє життя з армією та долучитися до десантних військ, тож потрапив на строкову службу у місто Болград Одеської області.

У 1999 році він брав участь у миротворчій місії в Югославії, а у період з 2000-2002 років проходив військову службу за контрактом у Житомирі.

З початком Революції Гідності та бойових дій на Сході України Євгеній знов повернувся до лав Збройних Сил України, щоб зі зброєю в руках давати відсіч загарбникам. Сержант.

Брав участь в АТО-ООС на сході України. Пройшов усі гарячі точки. Обороняв Донецький аеропорт. 

Отримав серйозне поранення. Разом з побратимом, також вавжко пораненим, повзли 5 годин 200-250 метрів по снігу злітної смуги під вогнем гранатометів, мінометів, пострілів снайперів, виходячи із оточення.

За особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі, нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (31.7.2015).

Після лікування та реабілітації, у 2015 році був демобілізований. А у 2018-му Євген знову підписав контракт зі Збройними Силами України.

З початком повномасштабного вторгнення російських окупантів в Україну, Євгеній Закалюжний  добровольцем пішов боронити рідну землю. Служив  навідником у 15-му окремому мотопіхотному батальйоні.

14 травня 2022 року у важких боях на Луганщині біля міста Попасна сержант Закалюжний отримав осколкові поранення, несумісні з життям.

Вдома на нього чекали батьки та брат.

Поховали захисника України 28 травня 2022 на кладовищі (Миколаївське) рідної Володькової Дівиці з усіма військовими почестями.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ГАЗЕТА З УКРАЇНСЬКОГО СХОДУ В ЧЕРНІГОВІ

ГОЛОДНИЙ РІК, МОВ ЧОРНА ХМАРА, НАД КРАЄМ ЗМОРЕНИМ ЛІТАВ: ДО 90-РІЧЧЯ ВШАНУВАННЯ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ В УКРАЇНІ

Крим – це Україна: до Дня спротиву російській окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя