Чи можна працевлаштуватися ВПО за сумісництвом, якщо на основному місці роботи оформлено простій?



Під терміном «внутрішньо переміщена особа» розуміється особа, яка після введення Указом Президента від 24 лютого 2022 року № 64/2022 воєнного стану отримала довідку про взяття на облік ВПО відповідно до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 1 жовтня 2014 року № 509.

Під час  укладення трудового договору про сумісництво враховують норму статті 102-1 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП), статті 19 Закону України  від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР «Про оплату праці» про те, що сумісництво  це виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час.

З урахуванням норм статті 102-1 КЗпП, з 19 липня 2022 року на рівні закону закріплено поняття сумісництва та основний принцип оплачуваності роботи за сумісництвом. Скасовано норму, згідно з якою умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій визначаються Кабміном.

На час дії воєнного стану для вимушених переселенців (ВПО)) скасовано обмеження для роботи за сумісництвом, які стосуються часу тривалості роботи. Оскільки  запроваджено простій на основному місці роботи, то працівник  має право працювати за сумісництвом на повну ставку. 

Тому працівника можна оформити не лише на 0,5 ставки, а й на більшу тривалість робочого часу. Оскільки трудова книжка працівника знаходиться за основним місцем роботи,  де запроваджено простій, він маєте право працювати на повну ставку. У законодавстві про працю відсутнє поняття «прийняття на 1 ставку», «на 0,5 ставки» чи «на 0, 25 ставки». Тому застосування таких понять в наказі про прийняття на роботу чи в письмовому трудовому договорі є неправомірним.

Правильно в наказі про прийняття на роботу чи в письмовому трудовому договорі зазначати тривалість робочого часу як однієї з істотних умов праці. Так, працівник може бути прийняти нормальною тривалістю роботи:  з 40 годинним робочим тижнем або скороченим робочим часом: з 36-годинним робочим тижнем чи з неповним робочим часом – із зазначенням конкретної тривалості робочого часу.

Якщо в трудовій відсутній запис про звільнення, а є лише запис про прийняття на роботу або працівник не має доступу до своєї трудової книжки внаслідок надзвичайної ситуації:

-        Не можна припинити трудові відносини, надавши нотаріально посвідчену письмову заяву про припинення трудових відносин із підтвердженням відправлення такої заяви роботодавцю рекомендованим листом;

-        Якщо неможливо припинити трудові відносини в порядку, встановленому законодавством про працю, їх припиняють у судовому порядку рішенням суду. Разом з трудовою книжкою надається роботодавцю, що й буде підставою для прийняття особи на основне місце роботи.                                                                        

Поки працівник не звільнений з основного місця роботи його можна прийняти лише на роботу за сумісництвом.

Документи, які необхідні при працевлаштуванні за сумісництвом:

-Заява про прийняття на роботу за сумісництвом;

-Паспорт (ID-картка);

-Диплом чи інший документ про професійну підготовку, якщо робота потребує певних навичок і кваліфікації.

Трудова книжка не подається, тому що вона зберігається за основним місцем роботи. Якщо працівнику-переселенцю потрібна трудова книжка, оригінал залишився на окупованій території, можна отримати дублікат трудової книжки за новим місцем роботи. У разі відновлення доступу до трудової книжки записи з дубліката переносяться до оригіналу, а дублікат анульовується.

Підтвердити робочий стаж вимушено переміщеним особам, в яких трудова книжка залишилась в окупації можна онлайн. У системі Пенсійного фонду дані про періоди роботи зберігаються з 2000 року, тому можна згенерувати електронну трудову книжку, звернувшись на сайт Фонду.

Для цього необхідно "зайти" у портал електронних послуг, авторизуватися в обраному е-сервісі за допомогою електронного підпису або BankID. Далі слід перейти до меню "Комунікації з ПФУ" й вибрати "Запит на отримання електронних документів". Ознайомитися з інформацією про періоди роботи та завантажити документ на свій пристрій можна буде вже за декілька хвилин у розділі "Мої звернення".

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ГОЛОДНИЙ РІК, МОВ ЧОРНА ХМАРА, НАД КРАЄМ ЗМОРЕНИМ ЛІТАВ: ДО 90-РІЧЧЯ ВШАНУВАННЯ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ В УКРАЇНІ

Крим – це Україна: до Дня спротиву російській окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя

Новий номер газети «СХІД NOW" в Чернігівській юнацькій книгозбірні