Затверджено порядок надання компенсації за знищене майно


30 травня 2023 року уряд прийняв постанову № 600, якою затвердив Порядок надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна.

В документі прописані процедури подання та розгляду заяв, формули розрахунку компенсації, процедури надання грошових коштів для фінансування будівництва будинку садибного типу, садового або дачного будинку, для фінансування придбання квартири, іншого житлового приміщення з використанням житлового сертифіката тощо.

Постановою передбачено, що подання заяв про надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна до Комісії з розгляду питань щодо надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна здійснюється в електронній формі засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (зокрема з використанням мобільного додатка «Дія») з 15 липня 2023 року. Виконавчим органам сільських, селищних, міських, районних у місті (у разі утворення) рад, військовим адміністраціям населених пунктів або військово-цивільним адміністраціям населених пунктів рекомендовано забезпечити можливість розгляду поданих отримувачами компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна заяв починаючи з 15 серпня 2023 року.

До заяв про надання компенсації прирівнюються інформаційні повідомлення про знищення об’єктів нерухомого майна, подані громадянами України до набрання чинності Законом України «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України» (далі — Закон).

Заява про надання компенсації щодо кожного знищеного об’єкта нерухомого майна подається за вибором особи або в електронній формі (зокрема з використанням мобільного додатка «Дія»), або у паперовій формі — через ЦНАП, орган соціального захисту населення або нотаріуса. Цією заявою отримувач компенсації приєднується до договору про відступлення державі/територіальній громаді права вимагати від Російської Федерації відшкодування збитків за знищений об’єкт нерухомого майна, завданих внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України.

Право власності отримувача компенсації на знищений об’єкт нерухомого майна припиняється у зв’язку з його знищеннямДля отримання компенсації отримувачу необхідно провести дії щодо державної реєстрації припинення такого права. Комісія повідомляє заявнику про прийняття рішення щодо надання/відмови, зупинення розгляду заяви невідкладно, але не пізніше наступного робочого дня з дня прийняття відповідного рішення: в електронній формі — з використанням мобільного додатка «Дія»; у паперовій формі — на поштову адресу або в інший спосіб, зазначений заявником у заяві.

Компенсація для фінансування будівництва будинку садибного типу, садового або дачного будинку надається її отримувачам через АТ «Ощадбанк». Кошти отримувач компенсації повинен використати протягом 36 місяців з дня їх зарахування, в іншому разі залишок повернуть у державний бюджет. Головним розпорядником бюджетних коштів та відповідальним виконавцем цієї бюджетної програми є Мінінфраструктури.

Черговість проведення виплат компенсації формується автоматично програмними засобами Реєстру пошкодженого та знищеного майна з урахуванням пріоритетного права на отримання компенсації, визначеного статтею 9 Закону.

Знімати готівку зі спеціального рахунка, на який було зараховано компенсацію за знищені об’єкти нерухомого майна, неможливо.

Виконавцем програми для надання компенсації шляхом фінансування придбання житла з використанням житлового сертифіката є АТ «Укрпошта» (далі — виконавець програми). Компенсація за знищені об’єкти нерухомого майна надається її отримувачам через АТ «Ощадбанк», у якому виконавець програми відкриває рахунок.

Отримувач житлового сертифіката самостійно здійснює пошук житла, узгодження вартості житла з власником або замовником будівництва, проведення оцінки нерухомого майна незалежним суб’єктом оціночної діяльності, оплату за вчинення нотаріальних дій, адміністративного збору за проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їхніх обтяжень, визначає умови такого придбання житла, зокрема щодо часткового або повного фінансування придбання житла з використанням житлового сертифіката.

Після вибору житла, яке отримувач компенсації має намір придбати з використанням житлового сертифіката, отримувач подає до виконавця програми звернення про фінансування придбання житла у розмірі, визначеному в житловому сертифікаті, за вибором: через нотаріуса, ЦНАП, органи соціального захисту населення, засобами порталу «Дія». У такому зверненні слід вказати інформацію щодо житла, яке отримувач компенсації має намір придбати з використанням житлового сертифіката (адреса, площа, кількість кімнат); попередньо узгодженої з власником/замовником будівництва ціни такого житла; відомості щодо житлового сертифіката (номер та дата, сума компенсації); інформацію щодо засобів зв’язку з отримувачем компенсації (номер телефону, поштова адреса, електронна адреса).

Якщо розмір компенсації на придбання житла, перевищує вартість житла, яке купується з використанням житлового сертифіката, різниця вартості не виплачується.

Договір про придбання житла з використанням житлового сертифіката підлягає нотаріальному посвідченню, з обов’язковим зазначенням у договорі інформації про житловий сертифікат.

Підтвердження можливості фінансування придбання житла з використанням житлового сертифіката дійсне протягом 30 календарних днів з дня прийняття рішення про надання отримувачу компенсації такого підтвердження.

Якщо отримувач за цей час не використає житловий сертифікат, звернення про фінансування придбання житла вважатиметься відкликаним.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ГОЛОДНИЙ РІК, МОВ ЧОРНА ХМАРА, НАД КРАЄМ ЗМОРЕНИМ ЛІТАВ: ДО 90-РІЧЧЯ ВШАНУВАННЯ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ В УКРАЇНІ

Крим – це Україна: до Дня спротиву російській окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя

Новий номер газети «СХІД NOW" в Чернігівській юнацькій книгозбірні