Крим – це Україна: до Дня спротиву російській окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя

 



26 лютого 2014 року у Сімферополі біля парламенту Автономної республіки Крим відбувся мітинг на підтримку суверенітету України і статусу Автономної Республіки Крим, організований Меджлісом кримськотатарського народу. У цей час уже розпочалася окупація півострова «зеленими чоловічками». Учасники мітингу скандували «Крим – це України», «З Україною – навіки». Цей день увійшов в історію як День спротиву Криму ворожим окупантам.

Ознайомитися з книгами, які висвітлюють історію та сучасні проблеми Криму, дають об'єктивну оцінку історичних подій та фактів., а також дізнатися більше про співпрацю кримських татар і українців на шляху розбудови суверенної України, запрошуємо до пункту обслуговування відвідувачів Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва за адресою: вул. Молодчого, 2.

На віртуальній полиці виставки документальної літератури, з нагоди Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, представлені джерела за темою. Книги позначені "*" містяться у фондах книгозбірні.



Березовець Т. Анексія: острів Крим : хроніки ”гібридної війни” : [голов. дослідж. захоплення півострова] / Тарас Березовець. — Вид. 2-ге. - Київ : Брайт Стар Паблішинг, 2016. - 391 с. : іл., [8] арк. іл. - (Програма ”Українська книга”). - Бібліогр. у прим.: с. 371-391.*

У книзі розглянуто механізми та технології діяльності ворожих  військових і спецслужб на території Криму та докладно висвітлено події, що сприяли “гібридній війні” та анексії автономної республіки. Наведено свідчення від перших осіб, які приймали вагомі політичні рішення щодо ситуації в Криму.

 


Верменич Я. Феномен пограниччя: Крим і Донбас в долі України / Ярослава Верменич ; [відп. ред. В. А. Смолій] ; НАН України, Ін-т історії України, [Від. іст. регіоналістики]. - Київ : Ін-т історії України НАН України, 2018. - 368 с. - Бібліогр. у підрядк. прим.

Акцент зроблено на пошуку шляхів розв'язання геополітичної кризи, пов'язаної із зовнішніми загрозами суверенітету, територіальній цілісності та національній безпеці України. Йдеться про можливості регіональної аналітики у з'ясуванні суспільних настроїв населення Криму і Донбасу, ментальних та ідентифікаційних практик в умовах «гібридної війни».

 


Влащенко Н. Крадіжка, або Біле сонце Криму / Наташа Влащенко ; [пер. з рос. В. Бойка ; передм. В. Горбуліна]. - Харків : Фоліо, 2017. - 394, [17] с. : іл., фот. кольор.

У книзі відома українська журналістка і телеведуча збирає хроніку за розповідями людей, які були в епіцентрі подій та супроводжує відібрані до друку матеріали фотографіями.

 


Гай-Нижник П. Основні засади стратегії де окупації та реінтеграції Криму в контексті національної безпеки України: штрихи до проблеми й напрямки розв’язання / Павло Гай-Нижник. - Київ : МП Леся, 2017. - 103 с. : іл., табл. - Бібліогр.: с. 48-51, 100-103.

У праці доктора історичних наук, завідуючого відділу історичних студій Науково-дослідного інституту українознавства П.П.Гай-Нижника аналізуються основні засади щодо вироблення Стратегії деокупації та реінтеґрації Криму в контексті національної безпеки України. Вказується на наріжні проблеми витоків на Кримському півострові на сучасному етапі та шляхи оптимізації системи державного управління й безпеки держави Україна.

 


Гуменюк Н. Загублений острів. Книга репортажів окупованого Криму / Наталія Гуменюк. - Львів : Видавництво Старого Лева,  2020. – 312 с. - (Коротка проза та есеїстика).*

Авторка книги, відома українська журналістка, яка впродовж 2014-2019 років, висвітлювала життя пересічних мешканців окупованого півострова. У даному виданні наведено думки кримців щодо анексії півострова. Для об’єктивності відібрано вислови осіб з різним соціальним рівнем, віком, політичними перевагами тощо.

 


Донбас і Крим: ціна повернення / [В. П. Горбулін та ін. ; за заг. ред. В. П. Горбуліна та ін.] ; Нац. ін-т стратег. дослідж. - Київ : НІСД, 2015. - 473 с. - Бібліогр. у підрядк. Прим.

Подано аналіз причин та наслідків тимчасової втрати контролю над окремими територіями України. Обґрунтовано позиція України щодо врегулювання ситуації на Донбасі в Мінському процесі. Визначено умови реінтеграції та пріоритети відновлення Донбасу. Розроблено прогнози розвитку подій на Донбасі та довкола Криму, а також сценарії майбутнього України в глобалізованому світі.

 


Кульчицький С. Кримський вузол / Станіслав Кульчицький, Лариса Якубова. - 2-ге вид. - Київ : Кліо, 2019. - 495 с. : іл. - Бібліогр. у підрядк. прим. — Покажч. імен: с. 487–495.

У книжці висвітлено історичні передумови, економічні підоснови, внутрішні та зовнішні причини формування кримського вузла, а також окреслено можливі сценарії його розв'язання.

 



Марусяк О.В. Анексія Криму Російською Федерацією як злочин агресії проти України: міжнародно-правові аспекти : монографія / О.В. Марусяк. - Чернівці : «Місто», 2016. - 220 с. - Бібліогр.: с. 169-216 та у підрядк. прим.

Дане виданя є комплексним дослідженням кримських подій 2014 року, які розглядаються через призму подій окупації та анексії півострова Крим і міста Севастополя. В монографії проаналізовано правовий статус цих територій до та після подій 2014 р.

 


Матюхін Л. А мама зрозуміє. Крим 2014. Невигадані історії / Л. Матюхін, Ю.Головашенко, І.Підопригора. – Київ : ДІПА, 2019. – 111 с.*

В книзі викладено нотатки, де кожен зі співавторів день за днем описує важливі події, свідками яких вони були і які локально відбувалися не лише навколо їхніх військових частин, а й загалом на півострові та в Україні. Щоденникові записи переплітаються з авторськими коментарями охоплюють період від початку анексії і до моменту виходу українських військових на материк.

 


НАШ Крим: неросійські історії українського півострова : [зб. ст. / Я. Антонюк та ін. ; упоряд. С. В. Громенко ; Укр. ін-т нац. пам’яті]. - Київ : К.І.С., 2016. - 313, [1] с. : іл.

Автори цієї книги, відомі науковці та публіцисти, прагнуть показати минуле півострова у всій його складності та різноманітності. Матеріали охоплюють період від становлення Кримського ханства і до відновлення української незалежності у 1991 році.

 


Підопригора І. Весна 14 (... отака ось хренова весна) : [окупація Автономної Республіки Крим] / Ігор Підопригора. - Київ : Компринт, 2017. - 89, [1] с. : фот.

У книзі в хронологічній послідовності описано події, пов’язані з окупацією Автономної Республіки Крим у лютому-березні 2014 року. Автор спробував розібратися в подіях, учасником яких був особисто. Книга ілюстрована фотографіями з власного архіву автора і його колеги, військового журналіста кореспондента газети «Флот України», Леоніда Матюхіна.

 


"Сіра зона". Окупований Крим: порушення санкцій в 2017. Підсумки моніторингу = "The Gray Zone". The Occupied Crimea: Sanctions Violations in 2017. The Monitoring Results / Інститут Чорноморських стратегічних досліджень ; під загальною редакцією Т. Гучакової та А. Клименка. - Київ : [б. в.], 2018. - 110 с.*

Доповідь «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень», фонду «Майдан закордонних справ» та редакції інтернет-порталу «Чорноморські новини» щодо порушень міжнародних санкцій та правового режиму на території тимчасово окупованої АР Крим.

 


Смолій В. Донбас і Крим в економічному, суспільно-політичному та етнокультурному просторі України: історичний досвід, модерні виклики, перспективи
: (аналіт. доп.) / Валерий Смолій, Станислав Кульчицький, Лариса Якубова ; НАН України, Ін-т історії України. - Київ : Ін-т історії України НАН України, 2016. - 615 с. - Бібліогр. у підрядк. прим.

Узагальнено результати комплексного дослідження, здійсненого в рамках проекту «Донбас і Крим у суспільно-політичному та етнокультурному просторі України: історичний досвід, модерні виклики, перспективи». Визначено специфіку формування регіональних спільнот Донбасу й Криму та визначено причини їх опорності щодо українського проекту та проведено реконцептуалізацію основних проблем соціально-економічного, суспільно-політичного та культурного розвитку регіонів. На основі аналізу державних практик регулювання міжнаціональних взаємин у їх історичній динаміці запропоновано нові підходи до формування порядку денного державної регіональної, етнонаціональної та гуманітарної політики.

 

 

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ГОЛОДНИЙ РІК, МОВ ЧОРНА ХМАРА, НАД КРАЄМ ЗМОРЕНИМ ЛІТАВ: ДО 90-РІЧЧЯ ВШАНУВАННЯ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ В УКРАЇНІ

Новий номер газети «СХІД NOW" в Чернігівській юнацькій книгозбірні