Чернігівська "Армія відновлення"

 


Урядовий проєкт
«Армія відновлення» стартував у ще жовтні 2022 року. 

Його мета – залучення незайнятих громадян до суспільно корисних робіт, які в умовах воєнного стану мають оборонний характер або ж спрямовані на ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій, задоволення потреб Збройних Сил України, а також підтримку економіки області.

Серед переваг залучення безробітних до участі у суспільно-корисних роботах – це:

-        можливість отримувати заробітну плату;

-        здобувати страховий стаж;

-    долучатись до підтримки економічного фронту не втративши при цьому статус безробітного.

Роботи, до яких залучають громадян, не потребують спеціальної професійної підготовки. Програма орієнтована на працездатних осіб, які за віком та станом здоров’я не мають обмежень для участі. Обмеження, згідно з законодавством, мають жінки, у яких діти до трьох років, та вагітні, якщо це може зашкодити їх здоров'ю.

Чернігівщина  однією із перших долучилась до реалізації проєкту. Із середини жовтня 2022-го до початку 2024 року майже 9 200 безробітних на Чернігівщині долучилися до "Армії відновлення"Найбільше – у Чернігівській, Вертіївській, Борзнянській, Варвинській, Городнянській, Крутівській, Бахмацькій громадах. Як результат – область увійшла до п'ятірки областей з найбільшою кількістю залучених безробітних.

Обласною службою зайнятості були укладені договори з понад 70-ма підприємствами та організаціями. Всі ці роботи були спрямовані переважно на облаштування укриттів, прибирання та утримання у належному стані придорожніх смуг, плетіння маскувальних сіток, виготовлення окопних свічок, чергування у пунктах незламності, приготування їжі військовимУ Чернігівській області безробітних залучають до роботи військкоматів, де вони допомагають у вирішенні питань соціального забезпечення та пільг звільнених з військової служби військовослужбовців, з оформленням документів для отримання грошової допомоги сім’ям загиблих захисників України, опрацьовують результати професійно-психологічного відбору призовників на військову службу. У Чернігові та навколишніх селах безробітні активно беруться до розбору завалів та відновлення пошкоджених будинків місцевих жителів.

Фінансування участі безробітних у суспільно корисних роботах здійснюється за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

В умовах воєнного стану оплата за відпрацьований місяць на суспільно корисних роботах складається з основної та додаткової заробітної плати і не може перевищувати півтори мінімальної заробітної плати за відпрацьований повний місяць. У 2024 році заплановано два підвищення мінімальної заробітної плати, а отже оплата праці за виконання цих робіт також зросте, з 1 січня, можливо, буде її виплата до 10 650 грн, а з 1 квітня 2024 року – до 12 000 грн.

Як долучитися?

Почати потрібно зі звернення до центру зайнятості за місцем проживання.

З безробітними укладають строковий трудовий договір. Відповідно, щоб отримати статус безробітного, необхідно звернутися до центру зайнятості за місцем проживання, стати на облік як безробітний, і потім вже закріплений фахівець пропонує брати участь у певних суспільно-корисних роботах. І людина ухвалює рішення: погоджуватись чи ні, брати чи ні участь у цих роботах.

Термін, на який підписується контракт, найчастіше з практики – це місяць. Є строковий трудовий договір, в якому всі умови виконання робіт, який робочий час – все визначається замовниками.

Людям працездатного віку, які мають статус ВПО, які не досягли пенсійного віку і які не перебувають у трудових відносинах, не потрібно реєструватися у центрі зайнятості для того, щоб взяти участь у суспільно-корисних роботах, а ось іншим – треба обов’язково реєструватися у центрі зайнятості.

Якщо людина зареєстрована в статусі безробітного й отримує допомогу як безробітний, все відбувається наступним чином. Допомога зараз виплачується протягом 90 днів. Наприклад, місяць отримувала людина цю допомогу, але на наступний місяць хоче залучитись до виконання суспільно корисних робіт. В такому випадку їй припиняється допомога по безробіттю, вона долучається до суспільно-корисних робіт і отримує заробітну плату. А, якщо потім хоче продовжити отримати виплати, то їх продовжують другий і третій місяць, тобто 90 календарних днів загалом їй виплачують допомогу по безробіттю.

Обмежень, скільки місяців людина буде працювати на суспільно-корисних роботах, немає. За бажання, можна продовжувати контракт кожного місяця. Якщо людина знайшла основну роботу, то вона може розірвати договір на суспільно-корисні роботи за угодою сторін та перейти на основну роботу.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ГОЛОДНИЙ РІК, МОВ ЧОРНА ХМАРА, НАД КРАЄМ ЗМОРЕНИМ ЛІТАВ: ДО 90-РІЧЧЯ ВШАНУВАННЯ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ В УКРАЇНІ

Крим – це Україна: до Дня спротиву російській окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя

Новий номер газети «СХІД NOW" в Чернігівській юнацькій книгозбірні