Моє місто - місто Герой : до Дня міста Чернігова

 


Чернігів — найпівнічніший обласний центр України, розміщений на правому березі річки Десни. Місто дуже старовинне. Історія Чернігова нараховує понад 1300 років! Тут кожен куточок просочений духом минулого і наповнений легендами.  Славетність минулого і його давність підтверджують збережені у великій кількості пам'яткм та легенди, завдяки яким у місті сьогодні активно просувається бренд "Чернігів - місто легенд".

За однією із версій, на місці сучасного Чернігова колись знаходився густий ліс, що називався Чорним гаєм, а з плином часу трансформація цих двох слів дала місту нинішню назву. За іншою легендою, колись давно містом правив князь Чорний, який і назвав його на свою честь.

Легенда про Чорну могилу

 

На території Чернігова є безліч стародавніх курганів дохристиянської доби. Вони приховують безліч таємниць, одна з яких пов’язана з трагічним коханням княжни Предслави Чорної. У сиву давнину в Чернігові правив князь на прізвисько "Чорний". У нього було двоє дітей – Володислав і Предслава. Легенда свідчить, що Предслава була жінкою-воїном і володіла неземною красою. Дізнавшись про неї, князь Хазарський забажав взяти її за дружину. Батько Предслави дав згоду, але дівчина відмовилася виходити заміж за нелюба. Коли договір з князем Хазарським було розірвано, відбулася страшна битва, під час якої відважна дівчина викинулася з вікна високого палацу. Князь "Чорний" також загинув у цій битві і був похований у високому кургані. Замість весілля відбулися похорони прекрасної княжни Предслави та її батька. Згодом цей курган стали називати "Чорною могилою".

 

Чернігів – одне із небагатьох міст України, де кургани розташовано в самому центрі міста. Вони є історичними пам'ятками, які впродовж століть  приваблюють вчених, туристів та шукачів пригод з усього світу. Людей захоплює якась містика, цікава таємниця, історія, яка закладена під насипом.

Історія зберегла нам і цікаві оповідки про містичні місця Чернігова, не знайдені скарби, величних пророків і земних людей із їх недоліками тощо. Ознайомитися з добіркою найцікавіших міфів і легенд запрошуємо до Чернігівської юнацької книгозбірні.

 

Минають роки, проносяться століття, змінюються люди, їхні звички та уподобання, безслідно зникають назви старих вулиць та установ, щоправда зявляються нові. Чернігів, як і раніше, стоїть на березі річки Десна. Перевтілення, яке переживав Чернігів останні роки, зробили його комфортним для проживання і привабливим для туристів.  

Проте, 24 лютого 2022 року з початком широкомасштабного ворожого вторгнення, цей етап у житті Чернігова закінчився, а почався місяць облоги і страждань. Від Чернігова до кордону з Росією – близько 80 кілометрів, а до Білорусі – 50. Саме з території Білорусі на регіон і почався наступ 24 лютого 2022 року. 

Після того, як загарбникам не вдалося захопити місто, вони почали масово обстрілювати його цивільну інфраструктуру авіацією та артилерією. За час блокади, у місті фактично щодня гинули цивільні. За офіційними даними, були зруйновані об’єкти критичної інфраструктури, медичні заклади, школи, дитячі садочки, житлові будинки. Серед сотень пошкоджених будівель біля 20-ти є пам’ятками історії та культури. Деякі з них ще можна відновити, однак є й такі, що втрачено назавжди.

Уникнути гуманітарної катастрофи вдалося завдяки звільненню області від загарбників у перші дні квітня 2022 року.

В облозі Чернігів перебував 37 днів. Завдяки стійкості і хоробрості українських захисників та патріотів, які стали на захист рідного Чернігова, всієї України і світу, обласний центр не лише вистояв, а й не дав ворогу прорвати оборону та дістатися столиці України Києва. За незламний духу та мужність оборонців 6 березня 2022 року президент України Володимир Зеленський надав Чернігову звання міста-героя України.

Не зважаючи на пережите, Чернігів залишається надійним північним форпостом України і відзначає черговий День міста  - 21 вересня.

Дізнатися більше про історію спротиву агресору у 2022 році та відбудову після деокупації, вікову історію славетного міста, архітектуру, кухню, тощо, прочитати легенди та авторські твори, де йдеться про Чернігів, ознайомитися з життям та діяльністю особистостей, які докладалися до міста запрошуємо до Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (проспект Левка Лук”яненка, 22 кімната 35).

Перевірити свої знання про історію рідного Чернігова тут: https://learningapps.org/view36779648

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ГОЛОДНИЙ РІК, МОВ ЧОРНА ХМАРА, НАД КРАЄМ ЗМОРЕНИМ ЛІТАВ: ДО 90-РІЧЧЯ ВШАНУВАННЯ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ В УКРАЇНІ

Крим – це Україна: до Дня спротиву російській окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя

10 років війни: хронологія нашої боротьби та спротиву (до10-ї річниці російсько-української війни (14 квітня 2014))