Пам’ятки історії і культури Чернігова, зруйновані під час повномасштабного ворожого вторгнення: до Всесвітнього дня туризму

 


За даними Міністерства культури та інформаційної політики України станом на 5 липня 2024 року від початку свого вторгнення в Україну ворогом зруйнувано або пошкоджено 1085 пам'яток культурної спадщини. З них національного значення – 121, місцевого – 884, щойно виявлених – 80.
Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених пам’яток: 75 пошкоджених об'єктів, включаючи 44 пам'ятки архітектури, містобудування та садово-паркового мистецтва, 24 об'єкти культурної спадщини та 7 музеїв.
В обласному центрі в найгіршому стані знаходяться дві пам’ятки – будівля Чернігівського обласного молодіжного центру (колишній кінотеатр) і Чернігівської обласної бібліотеки юнацтва (Музей українських старожитностей Василя Тарновського). Ці пам’ятки майже вщент зруйновані. Інші мають пошкодження крівлі і фасаду, вибиті вікна, зруйновані паркани, та внутрішнє оздоблення. 
На даному ресурсі зібрана інформація про чернігівські заклади, що були розміщені в будівлях-пам'ятках історії та культури, що були зруйновані або пошкоджені внаслідок повномасштабного ворожого нападу від 24 лютого 2022 року.  
На вичерпну повноту інформації не претендуємо. Фото відібрано з відкритих ресурсів.

 

Вщент зруйновані


Чернігівська обласна бібліотека для юнацтва

Це унікальна пам'ятка архітектури має охоронний статус. Вона була побудована наприкінці XIX століття і є візитівкою міста, відомою як будинок Тарновського. У 1978 році тут розмістили юнацьку книгозбірню. 11 березня 2022 року внаслідок ворожого бомбардування  зруйновано крівлю, стіни та знищено велику частину книжкового фонду, комп’ютери, меблі, світильники тощо.  



Чернігівський обласний молодіжний центр

Чернігівський обласний молодіжний центр знаходиться у самому центрі Чернігова у будівлі, що є архітектурною пам'яткою міста. До 2017 року тут був кінотеатр.. 27 лютого 2022 року внаслідок авіаудару по будівлі Чернігівської міської ради в будівлю влучила російська ракета, завдаючи значних руйнувань. 

 

Пошкоджені

 


Чернігівська міська рада

Побудований у 1908 році. Тут розміщувався Державний банк. 

27 лютого 2022 року внаслідок ворожої атаки пошкоджено дах і стіни.

 



СБУ (будинок колишнього окружного суду)

Побудований у 1904 році. До 1917 року тут розміщувався окружний суд. Визнаний пам'яткою історії місцевого значення. 25 лютого 2022 року внаслідок влучання двох ворожих ракет постраждала покрівля будинку, розгорілася пожежа, внаслідок якої втрачено понад 13 тисяч документів.

 


Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник Михайла Коцюбинського

6 березня музей опинився під мінометним обстрілом. Увечері того ж дня в район музею прилетіло понад 10 мін. Пряме влучання відбулося в сусідній до музею приватний житловий будинок. Від вибухової хвилі постраждала будівля музею: пошкоджено дах та стіни, розбиті вікна у всіх приміщеннях музею. постраждали 36 музейних експонатів: меморіальні шахи Коцюбинського, рояль, частина меблів.


Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені Софії та Олександра Русових

Бібліотека розташована у історичній будівлі початку 20 ст, що представляє рідкісний для сучасного Чернігова стиль північного українського модерну. Найбільша книгозбірня регіону. 30 березня 2022 року бібліотеку обстріляли. У будівлі  постраждав дах, вибиті вікна та з’явилися помітні тріщини фасаду.

 


Чернігівський обласний академічний музично-драматичний театр імені Т. Шевченка  

Пам'ятка архітектури місцевого значення. Один із найстаріших в Україні серед обласних театрів. 19 серпня 2023 року внаслідок ракетного обстрілу зруйновано частину будівлі та її дах.

 


П'ятницька церква

Пам'ятка архітектури національного значення. 19 серпня 2023 року внаслідок ракетного обстрілу пошкоджено П’ятницьку церкву: вибито вікна, побито ікону святої Параскеви – П’ятниці. 

 


Чернігівський обласний художній музей імені Г. Галагана

Чернігівський обласний художній музей ім. Григорія Галагана є пам’яткою архітектури XIX століття. Музейне зібрання нараховує близько 16 000 експонатів.  6 березня 2022 року, під час чергового обстрілу Чернігова, російські війська пошкоджено будівлю музею. Внаслідок обстрілу в музеї уламками побито стіни, вікна та стелю.



Чернігівський кафедральний собор святої великомучениці Катерини 

Одна з головних візитівок міста зустрічає всіх гостей, що вʼїжджають у місто по Київській трасі, 26 березня 2022 року внаслідок ворожого обстрілу  фасад церкви був посічений осколками від вибухів, вибито вікна.

 


«Library Art Center» Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (будинкок Свідерського)

Друге приміщення юнацької бібліотеки, яке вона отримала у 2018 р. знаходиться через дорогу по вул. Шевченка, 54Ця дерев’яна будівля у стилі «модерн» є місцевою історичною пам'яткою — будинком Свідерського, збудованого в кінці XIX століття. 11 березня вибуховою хвилею пошкоджено крівлю, фасад, вікна , внутрішнє оздоблення.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ГОЛОДНИЙ РІК, МОВ ЧОРНА ХМАРА, НАД КРАЄМ ЗМОРЕНИМ ЛІТАВ: ДО 90-РІЧЧЯ ВШАНУВАННЯ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ В УКРАЇНІ

Крим – це Україна: до Дня спротиву російській окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя

Моє місто - місто Герой (присвячено Чернігову)