2023: ПОРЯДОК ОРГАНІЗАЦІЇ ТА ВЕДЕННЯ ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ ПРИЗОВНИКІВ, ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИХ ТА РЕЗЕРВІСТІВ

 



    ПРО ЗМІНИ, ЯКІ НАБУВАЮТЬ ЧИННОСТІ З 3 СІЧНЯ 2023 РОКУ:

Кабмін затвердив новий Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Відповідна постанова від 30 грудня 2022 р. N 1487 набуде чинності з дня опублікування.

Кабінет міністрів під час засідання 30 грудня затвердив новий порядок військового обліку призовників, військовозобов’язаних і резервістів. 3 січня уряд оприлюднив текст відповідної постанови.

Відповідно до нових правил, відтепер військовий облік поділятиметься на загальний та спеціальний. На загальному перебуватимуть ті військовозобовʼязані, які не мають броні. Спеціальному обліку підлягатимуть ті, хто отримав бронь.

Призовники повинні будуть ставати на військовий облік із 16 років у рік досягнення ними 17-річного віку. Облік здійснюватиметься до 27 років.

Також військовозобовʼязані отримають можливість передавати про себе дані військкоматам за допомогою сервісу "Дія". Серед іншого, вони зможуть передавати дані щодо зміни місця проживання.

Окрім того, відтепер військовозобов'язаних прийматимуть на роботу чи навчання лише за наявності підтвердження, що ті перебувають на військовому обліку.

Нові правила також передбачають, що на обов’язковий військовий облік повинні будуть ставати жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність. Для інших передбачається добровільний військовий облік. При цьому жінки-медики та фармацевти, які раніше не перебували на військовому обліку, зможуть влаштовуватися на роботу без обов'язкового військового обліку до 2026 року.

Також дипломатичні відомства зобов’яжуть вести військовий облік серед українців, які перебувають за кордоном. Передбачається, що вони будуть повинні сприяти поверненню військовозобов'язаних в Україну під час мобілізації. У разі, якщо громадянин України перебуває за кордоном не більш як три місяці, він може не ставати на військовий облік.

Раніше про зміну порядку військового обліку призовників повідомив представник Кабміну у Верховній раді Тарас Мельничук.

"Затверджено новий Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів", — написав посадовець на своєму Telegram-каналі.

За його словами, відповідно до нових правил облік здійснюватиметься у співпраці із Нацагентством з питань державної служби та Держстатом.

"Порядком, серед іншого, передбачено здійснення ведення військового обліку призовників, військовозобовʼязаних та резервістів державними органами, підприємствами, установами та організаціями за списками персонального обліку відповідно до пропозицій Національного агентства з питань державної служби України та Державної служби статистики України", — пояснив Мельничук.

Також затверджений порядок удосконалює окремі питання взаємодії територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки із органами державної влади, підприємствами, установами й організаціями у питаннях організації та ведення військового обліку.

Зокрема, визначено, що для належного функціонування системи військового обліку (забезпечення її автоматизації із застосуванням Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів) визначається кількість осіб, відповідальних за ведення військового обліку, з урахуванням таких норм:

1) у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, зокрема у відокремлених відділах, а також в Центральному управлінні або регіональних органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки (далі - органи СБУ, підрозділи Служби зовнішньої розвідки), за наявності перебування на військовому обліку:

до 1500 призовників, військовозобов'язаних та резервістів - одна особа;

від 1500 до 3000 призовників, військовозобов'язаних та резервістів - дві особи;

більш як 3000 призовників, військовозобов'язаних та резервістів - три особи, а на кожні наступні 3000 призовників, військовозобов'язаних та резервістів - по одній особі додатково;

2) в органах місцевого самоврядування за наявності на військовому обліку:

від 501 до 1000 призовників, військовозобов'язаних та резервістів - одна особа;

від 1001 до 2000 призовників, військовозобов'язаних та резервістів - дві особи, а на кожні наступні 1000 призовників, військовозобов'язаних та резервістів - по одній особі додатково;

3) в державних органах, на підприємствах, в установах та організаціях за наявності на військовому обліку:

від 501 до 2000 призовників, військовозобов'язаних та резервістів - одна особа;

від 2001 до 4000 призовників, військовозобов'язаних та резервістів - дві особи;

від 4001 до 7000 призовників, військовозобов'язаних та резервістів - три особи, а на кожні наступні від 1 до 3000 призовників, військовозобов'язаних та резервістів - по одній особі додатково.

 

Джерело:

ЮРЛІГА

Суспільне Чернігів

https://jurliga.ligazakon.net/news/216484_zatverdzheno-noviy-poryadok-organzats-ta-vedennya-vyskovogo-oblku-prizovnikv-vyskovozobovyazanikh-ta-rezervstv

https://mon.gov.ua/ua/news/prizov-gromadyan-ukrayini-vikom-18-19-rokiv-na-strokovu-vijskovu-sluzhbu-mozhna-provoditi-lishe-za-yihnim-bazhannyam



 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ГОЛОДНИЙ РІК, МОВ ЧОРНА ХМАРА, НАД КРАЄМ ЗМОРЕНИМ ЛІТАВ: ДО 90-РІЧЧЯ ВШАНУВАННЯ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ В УКРАЇНІ

Крим – це Україна: до Дня спротиву російській окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя

Новий номер газети «СХІД NOW" в Чернігівській юнацькій книгозбірні