«НЕБЕСНА СОТНЕ, ВИ ТЕПЕР СВЯТІ!» (до Дня пам’яті Героїв Небесної сотні): віртуальна виставка

 


Щорічно 20 лютого згідно із указом Президента України №69/2015 "Про вшанування подвигу учасників революції гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні" відзначається День Героїв Небесної Сотні.

У цей день згадуємо подвиг учасників Революції гідності 2013-2014 років та вшановуємо пам’ять загиблих під час акцій протестів. 

Найбільш криваві дні припали на завершальний етап Революції гідності. З 18 по 20 лютого на Майдані загинуло найбільше людей - 78 осіб. Серед них – представники різних професій, віку та статей, які приїхали з різних куточків України й навіть з-за кордону. Пізніше їх назвуть Героями Небесної Сотні. Серед учасників, які поклали своє життя за майбутнє України є і уродженці Чернігівського краю: Андрій Мовчан, Віктор Орленко,  Василь Прохорський.

Дізнатися більше про ідеї Революції Гідності,  її передумови, активних учасників тих подій  пропонуємо з відібраних видань. Ознайомитися з виданнями запрошуємо до Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва. Позначені «*» містяться у фондах Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва. 



[94 дні]. Євромайдан очима ТСН : [фотоальбом] / [авт. ідеї Т. Пушнова ; голов. ред. А. Чех ; фот.: С. Долженко та ін.]. - Київ : Основи, [2014]. - 165, [7] с. : фот. кольор. 

У книзі «94 дні. Євромайдан очима ТСН» за матеріалами команди телеканалу відтворюється хронологія подій Революції Гідності. Це видання – колективне бачення журналістів, операторів, редакторів і ведучих ТСН, для кожного з яких Євромайдан став не лише роботою, а й важливою сторінкою життя.



Бердинських К. Є люди: теплі історії з Майдану : [блог-щоденник] / Крістіна Бердинських. - Київ : Брайт Стар Паблішинг, 2014. - 179 с.*

Блог-щоденник з Інтернету, який авторка журналістка Крістіна Бердинських розпочала під час Євромайдану. 1 грудня на Банковій вона написала першу історію про них на своїй приватній сторінці у соцмережі. Автор щодня зустрічала на Майдані особистостей - скромних і відчайдушних,з різних місцин України, які кожної миті готові були віддати життя за краще майбутнє для України. Саме про таких людей розповідається у  щоденнику «Єлюди».


Виноградов О. Слово Майдана : публіцист. видання / Олег Виноградов ; ред. Лариса Пасько. – Київ : Видавець Корбуш, 2014. – 527 с. : іл.

Збірка складається зі ста оповідань учасників і очевидців. Це спогади представників майже всіх служб, підрозділів, напрямків і рухів Майдану. Кожен майданівський день, кожну подію, кожен штурм герої книги бачили по-різному.

 


Вітер М. Літопис Революції Гідності / М. Вітер. - Львів : Піраміда, 2017. - 278 с.*

Книга містить правду про події, настрої, трагедії і перемоги того часу. Основна увага в книзі приділяється опису подій, людей, того духу, їхній  взаємопідтримці і самопожертві, що панував на Майдані. Видання не претендує на професійний історичний чи політологічний аналіз Революції Гідності. Автор не оцінює внесок опозиційних партій у перемогу. 


Герасименко О. Майдан після Майдану
 / Олена Герасименко. - Київ : ВІПОЛ, 2016. - 135 с. : фот. кольор. - Бібліогр.: с. 133-135. - 1000 прим.

Написати цю книгу авторку надихнуло замовчування подій на Майдані Незалежності після Революції Гідності. Тим більш, що все частіше можна почути, що Революція ще не закінчилася, вона продовжується. Для багатьох учасників тих подій ще тоді, в лютому 2014 року, було це зрозуміло. Але довелося вибирати: або воювати, або тиснути на владу. Частина активістів залишилася на Майдані. Не всі їх розуміли, багато образливих слів доводилося вислуховувати. Ціле спекотне літо майданівці намагалися контролювати владу, підштовхувати її до реальних дій та проведення реформ. Однак встояти проти "системи" Майдан не зміг. Тому Революцію ще не закінчено і ми повинні завершити розпочату справу.



Дичка Н. Знакове світло Майдану
: зб. поезій / Н. Дичка. – Київ : Смолоскип, 2014. – 45 с. : фот.

«Знакове світло Майдану» — збірка поезій відомої української письменниці, члена НСПУ, лауреата премій «Смолоскип» (1995) і «Гранослов» (1996)» та багатьох інших міжнародних і всеукраїнських конкурсів — Надії Дички. Авторка по-філософськи глибоко та по-ліричному чуттєво зображує події, що відбувалися на Майдані у Києві 2013-2014 рр.



Євромайдан: хроніка відчуттів: [колекція есе] / Тарас Прохасько [та ін.] ; [упоряд. Карп'юк В.]. - Брустурів : Дискурсус, 2014. - 151, [1] с. : фот.

Видання містить твори Тараса Прохаська, Івана Ципердюка, Юрія Андруховича, Сергія Жадана, Юрія Винничука. Відібрані твори об’єднані темою Євромайдану та висвітлюють окремі події в період його тривання. Представлені найцікавіші з точки зору людей з досвідом - польові враження, де відображені найдостовірніші і найцінніші деталі. В кінці видання подано хронологію основних етапів Євромайдану (21.11.2013-22.02.2014). 

 


Капранови (Брати). Майдан. Таємні файли / Капранови. - Київ : Нора-Друк, 2017. - 317 с.*

Видання представляє собою журналістське розслідування про Майдан. Автори висвітлюють правду про події, які донині залишалися таємницею. Йдеться про перебіг подій, що відбувалися за лаштунками Майдану. У книзі знайдете відповіді на питання: Хто платив за Революцію? Як ділили владу переможці? Хто і чому здав Крим та Донецьк? Яким дивом встояли Одеса і Харків? 



Кошкіна С. Майдан. Нерозказана історія: головне розслідування подій Революції Гідності / Соня Кошкіна. - Київ : Брайт Стар Паблішинг, 2015. - 394, [24] с.*

У книзі зібрано інтерв’ю з громадськими активістами подій 2013-2014 років - людьми, які перебували по обидва боки барикад. У даному  виданні  висвітлено суперечності між людьми з різними світоглядами. 80 відсотків контенту є унікальним, адже дані та свідчення очевидців публікуються вперше. Авторка висвітлила і деякі процеси, що були приховані від українців, але які безпосередньо вплинули на результат Революції Гідності.



Кравченко А. Майдан і українська національна ідея
/ А. Кравченко. - Т.: Джура, 2014. - 108 с.

У виданні розглянуто всенародний Майдан як явище: як воно виникає, як самоорганізується без втручання влади, яка сила об'єднує і веде за собою людей і яку силу ведуть за собою люди на Майдан. Книжку присвячено аналізові рушіїв і ключових особливостей загальнонародного протесту, що випливають із етнічної психології українців, національної ідеї, втілено в тисячолітній культурі України. 

 


Курков А. Щоденник Майдану та війни / Андрій Курков ; [пер. з рос. В. С. Бойка]. - Харків : Фоліо, 2018. - 329, [1] с.*

Дане видання - це перевидання книги «Щоденник Майдану», що 2015 року вийшла у видавництві «Фоліо». Це – особистий щоденник письменника, фіксоване відображення життя у Києві та країні – до листопада 2014 року, включаючи окупацію Криму, і далі – початок і розвиток Євромайдану, наступних подій. Нині він доповнений записами автора про перипетії на сході України, роздумами про окупований Донбас.


Люди Майдану : хроніка : фотоальб. / ред. Л. Івшина ; упоряд. : Р. Канюка, М. Семенченко, А. Жуков ; авт. текст. М. Семенченко. – Київ : Вид-во ПрАТ, 2014. – 240 с. : фот., іл., портр. – (Б-ка газети “День”).

Це добірка знакових фотографій з Майдану : від найпершого вечора – до трагічних подій на Інститутській. Фотокореспонденти та журналісти «Дня» були у вирі подій, серед тих, хто творив Історію на головній площі країни та поза нею. Цей альбом – узагальнене відчуття Майдану безпосередніми його учасниками – яким його побачив, зафіксував та осмислив на своїх шпальтах «День». «Майдан вивів на авансцену української і світової історії нові українські обличчя, характери, – зазначила головний редактор «Дня» Лариса Івшина у передмові до фотоальбому. – Запам’ятаймо цей час у образах”.


Майдан від першої
 особи. Мистецтво на барикадах: [зб. спогадів] / Укр. ін-т нац. пам'яті ; [упоряд.: Т. Ковтунович, Т. Привалко]. - Київ : К.І.С, 2016. - 302 с. : кольор. іл., фот. - (Майдан: усна історія : проект ; вип. 2). - 1 500 прим.

У збірнику подані фрагменти спогадів очевидців протестних акцій, що відбувалися в Україні з 21 листопада 2013 року до 22 лютого 2014 року і названі Революцією Гідності. Інтерв’ю зібрані Українським інститутом національної пам’яті у рамках проекту «Майдан: усна історія». До другого випуску збірника увійшли спогади митців, що представляють різні жанри, види та напрями мистецтва. У спогадах творчих людей відображено їхній суб’єктивний досвід пережитого та узагальнені міркування про роль мистецтва у протестних акціях Революції Гідності. Видання покликане сприяти збереженню пам’яті про Майдан та його учасників.


Майдан Гідності : (пам’яті “Небесної сотні”)
/ упоряд. С. Козак. – Київ : Літератур. Україна, 2014. – 204 с. – (Б-ка газети “Літератур. Україна”). – 2014. – № 9

Збірник присвячено одній із найбільш знакових подій в історії української державності – Євромайдану, до якого протягом трьох місяців була прикута увага вітчизняних та світових засобів масової інформації. Українські письменники, науковці, публіцисти, дипломати активно осмислювали революційні події, давали їм моральну та фахову оцінку, розмірковували про значення суспільних змін для культури і націотворення. Видання містить список героїв, полеглих за Україну, а також звернення до інтелігенції, матеріали з хронології Євромайдану, аналітичні статті, відгуки на знакові події листопаду 2013–лютого 2014 років, а також до теми російської агресії в Криму.

 


Майдан. Погляд зсередини: спогади "Львів. брами" - захисників 1-ої барикади, що під мостом на вул. Інститутській / [авт.-упоряд. Олег Трайдакало]. - Київ : Book Express : Мельник М. Ю [вид.], 2018. - 313, [6] с. : іл.*

Це історія про людей із легендарної «Львівської брами», їх участь в подіях Революції гідності та справжні людські чесноти: доброту, щирість, небайдужість. Розповідається про щоденну роботу цих людей, завдяки якій стали можливими тектонічні зміни в українському суспільстві.  Книга цікава тим, що в ній відображено автентичні емоції і почуття учасників тих подій: терпимість до опонента; справжнє братерство людей; стійкість мирного протесту; криваве протистояння з ворогом, який перетнув межу людяності; гіркота втрати людей. 



Майдан. Свідчення. Допомога постраждалим. Міжнародна солідарність / за ред. Леоніда Фінберга, Ірини Берлянд, Олени Андреєвої. - Київ : Дух і Літера, 2018. - 815 с. - (Бібліотека спротиву. Бібліотека надії)

Першу частину текстів нової книги складають спогади про медичну допомогу майданівцям та їх рідним у Києві та загалом Україні. Це безпрецедентний досвід самоорганізації людей, який треба зафіксувати й осмислити. У другій частині книги представлені розповіді про міжнародну солідарність в організації допомоги постраждалим. Ця практика теж не має аналогів у вітчизняній історії й варта того, щоб бути зафіксованою як подяка нашим закордонним друзям.


Небесна сотня: [книга-реквієм] / [К. Богданович та ін. ; упоряд.: О. Трибушина, І. Соломко]. - Харків : Фоліо, 2014. - 205, [1] с. : фот.*

Книгу присвячено учасникам Революції гідності, які заради кращого майбутнього України віддали найцінніше - власне життя. Герої книги - звичайні люди з різних куточків нашої держави. Різні за фахом, освітою, світоглядом, але об’єднані однією метою – вибороти світле і незалежне буття для своєї батьківщини. Пізніше їх назвуть «Небесною сотнею» та «воїнами Світла». Дане видання було створено, щоб пам’ять про самопожертву героїв Небесної сотні назавжди залишилася в серцях українців.


Небесна сотня. Книга-реквієм : [фотоальбом] / [упоряд. Р. Савчак ; редкол.: В. Баганецька (голова) та ін. ; фот.: Р. Бончук та ін.] ; [Центр соц. проектів "Хочу жити"]. - Вид. 2-ге, допов. - Львів : [б. в.], 2015. - 71 с. : фот.

Книга містить фотохроніку Майдану, портрети кожного Героя Небесної Сотні, їхні біографії, розповіді про їхній подвиг задля європейського майбутнього України. Зверху над фото вказано з якого регіону він походив. Розміщено і соціальний статус Героя, а також подано фразу, якою людина ще за життя окреслила своє життєве кредо, або висловлювання про нього рідних і знайомих людей.  

Революція Гідності 2013-2014 рр. та агресія Росії проти України : наук.-метод. матеріали / Володимир Головко, Олександр Палій, Оксана Черевко, Сергій Янішевський ; за ред. Павла Полянського. – Київ : Київ. ун-т ім. Б. Грінченка, 2015. – 34 с. : фот.

Революція Гідності 2013–2014 рр. та війна українського народу проти російської агресії стали у ХХІ столітті центральними подіями новітньої історії не лише України, а і Європи і світу. Наукове осягнення подій 2013-2014 рр. стрімко набирає обертів. Для більш глибокого розуміння проблеми та її контексту у виданні представлено науково-методичні матеріали, які можуть слугувати своєрідною платформою для синхронізації індивідуальних історій багатьох людей та історії країни в цілому.                                                                                                                         


Стражний О. Менталітет Майдану: хроніка подій - свідчення очевидців / Олександр Стражний. - Київ : Дніпро, 2016. - 251 с.*

У книзі розглянуто події, що відбувалися в Україні в листопаді 2013 – лютому 2014 років. Ретроспектива Революції Гідності розгортається на фоні голосів її учасників, а також на тлі аналізу схожих революцій в інших країнах світу. Висновки зроблено учасником Руху спротиву, який надає фактам неочікуване осмислення. Наприклад, менталітет Майдану виведено в динаміці і суперечностях – він, як організм, зароджується, дорослішає, усвідомлює себе і діє. Надається і аналіз поведінки учасників руху спротиву і пересічних громадян, що підтримали або не підтримали Майдан. 



Токмань Г. Майдан: сторінка живої історії
/ Ганна Токмань. - Ніжин : Лисенко М. М. [вид.], 2015. - 97, [1] с. - 300 прим.

У книзі спогадів однієї з рядових учасниць революційних подій кінця XX – початку XXI ст. в Україні передано особисті враження, роздуми, емоції оповідачки. В есеїстичній формі висвітлено суб'єктивний погляд на протестні суспільні процеси в країні. У центрі розповіді – ніч штурму київського Майдану 18-19 лютого 2014 р. Окреслено психологічні портрети людей, з якими авторка була поруч. Зроблено спробу створення узагальненого образу т. зв. «масовки» як одного з феноменів Майдану.

 


Филипович Л. Майдан і Церква  / Людмила Филипович. - Київ : Техніка, 2015. - 650 с. : фот.*

Видання містить результати моніторингу подій зими 2013-2014 рр. Авторський колектив мав за меті відобразити події в Україні як вони фіксувалися в інформаційному просторі, розкрити суть духовного Майдану, зміст Революції Гідності, показати роль релігії і Церкви в становленні громадянського суспільства та сучасних соціально-політичних процесах. До збірки увійшли хронологія подій, офіційні документи Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, неофіційні висловлювання та коментарі звичайних віруючих та пасторів, експертні оцінки політиків, державних діячів.


Щербак В. Мій Майдан : революція гідності, листопад 2013–лютий 2014
/ В. Щербак. – Київ : ЗНУА, 2015. – 270 с. : іл.

У книзі, присвяченій Революції Гідності, відтворена хронологія подій листопада 2014 – лютого 2015 з коментарями і спогадами автора, який спостерігав більшість подій на власні очі. Видання містить також перелік Героїв Небесної Сотні з коротким описом їхньої участі в подіях на Майдані і обставин загибелі.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ГАЗЕТА З УКРАЇНСЬКОГО СХОДУ В ЧЕРНІГОВІ

ГОЛОДНИЙ РІК, МОВ ЧОРНА ХМАРА, НАД КРАЄМ ЗМОРЕНИМ ЛІТАВ: ДО 90-РІЧЧЯ ВШАНУВАННЯ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ В УКРАЇНІ

Крим – це Україна: до Дня спротиву російській окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя