ГАЗЕТА З УКРАЇНСЬКОГО СХОДУ В ЧЕРНІГОВІ

 


Видання «СХІД now» розроблене для вимушених переселенців з Донеччини та Луганщини командою ВПО, що також зі Сходу України.

"Ідея створення газети виникла ще влітку минулого року. Разом з головою ГО «Маріупольська асоціація жінок «Берегиня» Мариною Пугачовою, яка займається евакуацією людей  зі Сходу у безпечні регіони та за кордон, обговорювали ризики того, що не всі, хто виїхав, захоче повернутися назад. Адже коли активна людина виривається з корінням зі свого середовища, їй спочатку дійсно складно звикнути до нових умов, але згодом обживається і в неї з’являються думки залишитися на новому місці. А хто ж тоді відновлюватиме Донеччину та Луганщину, якщо вони залишаться знелюдненими? І тоді Марина запропонувала створити друковане видання, яке б допомагало активним переселенцям зберігати регіональну ідентичність та інформувало про можливості, що з’являтимуться на малій батьківщині після визволення". 

Ресурс базується на концепції «газета йде за своїм читачем» та надає корисну інформацію про те, як адаптуватися до життя у нових умовах, не втрачаючи своєї регіональної ідентичності.

Всі запрошені журналісти є переселенцями, більшість з них вимушено покинули домівку вдруге. Керівницею проєкту і головною редакторкою є переселенка з Донецька Інна Юр’єва. 

Газета містить повідомлення про новації в українському і міжнародному законодавстві щодо прав та обов’язків переміщених осіб - людей, які через війну змушені покинути свої домівки. Також видання роз'яснює зміни законодавства України щодо ВПО і наводить приклади вирішення нестандартних ситуацій з життя переселенців, біженців, недокументованих осіб.  В замітках розповідається про різні події суспільно-політичного і культурного життя та побутові речі

Громадська організація «Маріупольська асоціація жінок “БЕРЕГИНЯ”» передала Чернігівській обласній бібліотеці для молоді перший примірник газети "Схід now".

Бібліотекарі  книгозбірні розуміють важливість підтримки вимушено переміщених осіб і залюбки взялися за популяризацію і розповсюдження нового видання. Газета "Схід now" виходитиме два рази на місяць, її розповсюджуватимуть серед переселенців безоплатно.

Серед наших користувачів є і переселенці зі сходу України - сім'ї з дітьми, які рятуючись від війни, опинилися в нашому місті. 

Для них ця газета як "подих батьківщини", а сукупності питань, які обговорюються авторами, дозволяють переселенцям вирішувати їхні особисті проблеми.



Ознайомитися з новинкою та отримати примірник безоплатно запрошуємо до Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва за адресою: вулиця Молодчого 2 каб. 3,4. 







Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ГОЛОДНИЙ РІК, МОВ ЧОРНА ХМАРА, НАД КРАЄМ ЗМОРЕНИМ ЛІТАВ: ДО 90-РІЧЧЯ ВШАНУВАННЯ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ В УКРАЇНІ

Крим – це Україна: до Дня спротиву російській окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя

Новий номер газети «СХІД NOW" в Чернігівській юнацькій книгозбірні