Діти зі статусом ВПО можуть отримати певні пільги в Україні

 


Після початку повномасштабної війни в Україні багато громадян були вимушені покинути свої домівки, переїхати в безпечніші регіони та отримати статус внутрішньо переміщених осіб. Серед таких громадян багато дітей, які мають право на отримання певних пільг. Якщо дорослі, які отримали статус внутрішньо переміщених осіб, можуть розраховувати на грошову допомогу від держави, то дітям з-поміж ВПО надають певні пільги

 

Які пільги можуть отримати діти зі статусом ВПО?

Безплатне харчування

Йдеться про дітей з-поміж внутрішньо переміщених осіб, які навчаються в дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладах незалежно від підпорядкування, типів і форми власності.

Для того, аби реалізувати пільгу на безплатне харчування, батькам потрібно звернутися до адміністрації відповідного навчального закладу.

 

Безплатне оздоровлення

Згідно з Законом України "Про оздоровлення та відпочинок дітей", діти, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, можуть розраховувати на таку пільгу. Щодо першочерговості оздоровлення та відпочинку, то насамперед враховується соціальний статус дитини та матеріальне становище сім'ї, у якій вона виховується.

Для того, аби дитина отримала пільгу на безплатне оздоровлення та відпочинок, батькам потрібно звернутися до органів місцевого самоврядування.

 

Пільги на здобуття вищої освіти

Діти, які отримали статус внутрішньо переміщених осіб та які навчаються за денною формою навчання у вищих навчальних закладах, можуть розраховувати на державну цільову підтримку для здобуття вищої освіти у державних та комунальних навчальних закладах.

Також діти з-поміж ВПО мають право на продовження здобуття певного освітнього рівня на території інших регіонів України коштом державного бюджету або інших джерел фінансування.

Для отримання такої пільги варто звернутися до деканату відповідного навчального закладу.

 

Які є права у внутрішньо переміщених осіб?

Просити місцеві органи влади допомогти у пошуку та возз’єднанні членів сімей, які втратили зв’язок через внутрішнє переміщення.

Запитувати інформацію про долю і місцеперебування зниклих членів сім’ї та близьких родичів.

Вимагати безпечних умов життя та здоров’я, створення належних умов для постійного чи тимчасового проживання.


 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ГОЛОДНИЙ РІК, МОВ ЧОРНА ХМАРА, НАД КРАЄМ ЗМОРЕНИМ ЛІТАВ: ДО 90-РІЧЧЯ ВШАНУВАННЯ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ В УКРАЇНІ

Крим – це Україна: до Дня спротиву російській окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя

Новий номер газети «СХІД NOW" в Чернігівській юнацькій книгозбірні