Як переселенцям не платити за комунальні послуги?

 


Багато переселенців стикнулося з проблемою — у своїй квартирі вони не живуть, а комунальні послуги сплачувати мусять. Причому — і в рідному місті, і за новою адресою. Як довести, що ви не користуєтесь газом, водою та електроенергією та призупинити нарахування оплати?

Роз’яснення містить  Закон України «Про житлово-комунальні послуги», де йдеться про те, що споживач має право не оплачувати вартість комунальних послуг (крім постачання теплової енергії) у разі їх невикористання (за відсутності приладів обліку) за період тимчасової відсутності в житловому приміщенні. Тож, за опалення доведеться платити в будь-якому разі, неважливо — проживає хтось у помешканні чи ні.

Питання оплати за споживання кожної конкретної комунальної послуги треба вирішувати окремо. Якщо у вас є лічильники, проблем не буде — просто подавайте вчасно їх дані.

Якщо ж лічильників немає, вам потрібно звернутися до комунальних підприємств із заявою про тимчасове припинення нарахування платежів та надати їм підтвердження вашої відсутності. Для тих, хто перебуває в Україні, це може бути довідка ВПО, а для тих, хто за кордоном — документи про надання тимчасового захисту або копія закордонного паспорта із відміткою про перетин кордону, договір оренди житла за кордоном тощо. Подавайте копії цих документів. Щоб запобігти непорозумінь, документи подавайте вчасно.

Якщо прийти особисто ви не можете, документи можна надіслати поштою — звичайною або електронною із накладенням електронного цифрового підпису. Обов’язково зберігайте підтвердження направлення таких заяв для уникнення спорів в майбутньому.

Крім того, кожен абонент укладав договір на постачання води, газу тощо. Тож, у ньому можуть бути передбачені особливі процедури припинення нарахування оплати. Вивчіть договір — як правило, їх можна знайти на сайтах постачальників послуг.

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ГОЛОДНИЙ РІК, МОВ ЧОРНА ХМАРА, НАД КРАЄМ ЗМОРЕНИМ ЛІТАВ: ДО 90-РІЧЧЯ ВШАНУВАННЯ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ В УКРАЇНІ

Крим – це Україна: до Дня спротиву російській окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя

Новий номер газети «СХІД NOW" в Чернігівській юнацькій книгозбірні