10 років війни: хронологія нашої боротьби та спротиву (до10-ї річниці російсько-української війни (14 квітня 2014))

 


В лютому 2014 року, 10 років тому, розпочалася збройна агресія проти України. У ніч проти 27 лютого 2014 року російські спецпризначенці захопили й заблокували Верховну Раду Криму і Раду Міністрів Криму. Представники так званого «ополчення Криму» за підтримки військовослужбовців Збройних сил Російської Федерації захопили інші адміністративні будівлі, аеропорти в Сімферополі й Севастополі, установи зв'язку, засоби масової інформації тощо. 

12 квітня 2014 року почалося захоплення українських міст Донецької і Луганської областей. Для відсічі агресії був обраний правовий режим антитерористичної операції. Указ про проведення АТО було підписано виконувачем обов'язків Президента України Олександром Турчиновим 13 квітня 2014 року. Наступного дня був підписаний указ «Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України» офіційний початок Антитерористичної операції.

Ця операція тривала від 14 квітня 2014 року до 30 квітня 2018-го. Після АТО на сході України було введено Операцію об’єднаних сил (ООС).

Багато місяців Росія стягувала війська до українських кордонів. 24 лютого 2024 року Україна зазнала повномасштабного вторгнення. Війна, яка триває і донині, найбільша в Європі з часів Другої світової.

Сьогодні, пропонуємо ознайомитися з документальними джерелами, які висвітлюють причини і наслідки кровопролиття, яке триває вже десять років, а також зі спогадами військовослужбовців, які брали участь в бойових діях «неоголошеної» війни, воєнною прозою.

Подані книги частково анотовано. Позначені «*» містяться у фондах Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва.

Чекаємо у бібліотечному просторі за адресою: Молодчого, 2.


14.02.2014 - 23.02.2022

 


АД 242. Історія мужності, братерства і самопожертви / [авт. проекту та уклад. І. Штогрін ; над кн. працювали: А. Дубчак та ін.] ; фот. Сергія Лойка. - Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2016. - 349, [17] с. : фот.

Книга про 242 дні боїв в аеропорту Донецька, або в АДу — як його назвали оборонці летовища - це майже шість десятків свідчень «кіборгів», коментарі військових експертів та військових аналітиків з України, Росії, США та Канади, представника Генерального штабу Збройних сил України. Але головне - про життя і смерть, про відчайдушність і страх, про любов і дружбу, про те - що і чому захищали у терміналах ДАПу українські бійці — читайте у розповідях безпосередніх учасників оборони Донецького аеропорту.



Битва за кордон. Весна-літо 2014 року. Погляд зі сторони "зелених кашкетів"
/ упор. М.Жирохов. - Чернігів : Княжий Вал, 2020. - 88 с.*

Влітку 2014 року незаконі збройні формування при сприянні російської армії спробували взяти під контроль українсько-російський кордон на Донбасі. Якийсь час їм протистояли тільки прикордонники, які в умовах розвалу державу змогли утримати кордон до підходу частин ЗСУ. Хроніку цих подій читайте у новій роботі військового історика Михайла Жирохова.



Білозерска О. Щоденник нелегального солдата
 / Олена Білозерська ; дар. Олена Білозерська. - Київ. : [б.в], 2019. – 584 с. : іл.

Білозерська - журналістка, учасниця Революції гідності, доброволець ДУК «Правий сектор», а тепер командир вогневого взводу САУ Збройних сил України. «Щоденник нелегального солдата»як пояснює авторка, «це книга про мої 2014-2017 роки на фронті, коли я була снайпером у складі ДУК «Правий сектор» та Української добровольчої армії. Книга абсолютно документальна, у ній тільки справжні імена, справжні діалоги і опис тільки справжніх подій». Колективний герой цієї книги – «група Вольфа» – добровольчий підрозділ, який, як і решта «неоформлених добровольців, три з половиною роки воював без стабільних зарплат, без жодних пільг, статусів і гарантій». У «Щоденнику нелегального солдата» – 584 сторінки, на яких у хронологічному порядку розгортається новітня історія України через долі людей, яким випало зупиняти агрессора.  


Бура Д.  Хроніка війни. 2012-2020: у 3-х т. -Т.2. Від першого до другого "Мінська" / Д. Бура, О. Касовицький. - Харків : Фоліо, 2022. - 474 с.:іл. - В-56*

«Хроніка війни» — це документальне дослідження, літопис-хроніка подій 2014—2020 років в Україні, від завершального етапу Майдану до наших днів. Метою написання книги було прагнення переосмислити новітню історію, нагадати хронологію подій, що призвели до анексії Криму Російською Федерацією і початку гібридної збройної військової агресії РФ на Донбасі. Упорядники переглянули і хронологічно впорядкували тисячі публікацій щоденних новин і повідомлень з офіційних джерел.

Бура Д.  Хроніка війни. 2014-2020: у 3-х т. Т.1. Від Майдану до Іловайська / Д. Бура, О. Красовицький. - Харків : Фоліо, 2022. - 478 с.: іл. - (Хроніка). - ISBN 978-966-03-9500-8.*

«Хроніка війни» — це документальне дослідження, літопис-хроніка подій 2014—2020 років в Україні, від завершального етапу Майдану до наших днів. Метою написання книги було прагнення переосмислити новітню історію, нагадати хронологію подій, що призвели до анексії Криму Російською Федерацією і початку гібридної збройної військової агресії РФ на Донбасі. Упорядники переглянули і хронологічно впорядкували тисячі публікацій щоденних новин і повідомлень з офіційних джерел. Сухі інформаційні рядки зведень проілюстровані свідченнями безпосередніх учасників подій, процитованих з книг-хронік, що вийшли раніше у видавництві «Фоліо». Долучені спогади про загиблих українських вояків, що захищали нашу землю в перші дні, тижні, місяці й роки російсько-української війни, про новітніх героїв, хто заплатив найдорожчу ціну за спокій і добробут українців. Ця книга — нагадування світовому суспільству про те, що російсько-українська війна триває, і не можна забувати про тих, хто зі зброєю в руках фактично захищає благополуччя Європи. Перший том «Від Майдану до Іловайська» тритомника «Хроніка війни. 2014—2020» охоплює період з кінця лютого 2014 року до перших днів вересня 2014 року.



Василенко В. На війні як на війні: 
tertium non datur. В 3-х тт. / Володимир Василенко. - Київ, Темпора ТОВ, 2020. - 924 с.

«На війні як на війні: tertium non datur» - збірка публікацій відомого українського правознавця-міжнародника, професора Національного університету «Києво-Могилянська академія», доктора юридичних наук, Надзвичайного і Повноважного Посла України Володимира Василенка. Це збірка про суспільні явища і процеси, пов’язані з відновленням незалежної державності України наприкінці ХХ ст., про сучасний етап війни на знищення, яку Росія тривалий час веде проти України, та про те, як Українській державі переможно захистити свою свободу і незалежність.

До третьої книги увійшли матеріали про відсіч України збройній агресії Росії та подолання її наслідків, боротьбу проти російської гуманітарної експансії, мовну політику, незворотність євроатлантичного цивілізаційного вибору України та виклики сучасності, подолання яких торує шлях до побудови успішної української України для всіх її громадян.



Вклоняємось доземно українському солдату
. - К : Народна Армія, 2014. - 192с (Хроніка). - ISBN 978-966-03-9501-5*

У нашому світі тільки ті вартості мають майбуття, за які людина готова боротися, які вона рішуче готова захищати, жертвуючи найдорожчим - життям. Серед цих цінностей перша - Україна, наш мудрий народ, наша щедра земля. Тому й постали в час смертельної небезпеки українські солдати, аби вигнати ворога зі своєї землі. Хто вони, захисники України? Яку ціну платять, виконуючи професійний обов'язок? Саме на ці питання відповідає ця книга.



Герої Сіверського краю. Книга пам'яті Чернігівської області : збірка материалів обл. пошуково-досл. експедиції дітей і учн. молоді. Том 2 (2016-2020 р) / упоряд. Г.Гладченко, Л. Житнікова, М.Шанський. - Чернігів : ПАТ "ПВК"Десна", 2021. - 288 с. - ISBN 978-966-502-644-0* 
У книзі зібрано матеріали про учасників бойових дій – уродженців Чернігівської області, які пішли з життя у 2016–2020 роках, даючи відсіч російській агресії на території України.



Данилюк О. Ті, що стомилися боятися 
/ Олександр Данилюк. - Київ, Темпора ТОВ,  2020. – 284 с.

Героїчні й трагічні події зими 2015 - бої поблизу містечка Дебальцеве - подані їхнім безпосереднім учасником, військовим хірургом. Час, що минув відтоді, жодним чином не применшив значення тих боїв. Відчути і пережити їх знову і знову, щоб переконатися: так долають страх, так народжується віра в незламність добра, так ми стаємо переможцями.



Жирохов М.  95 ОАеммБр в бою
/ М. Жирохов. - Чернігів : Княжий Вал, 2020. - 88 с. - (Поле бою №3).*

95 аеромобільна бригада була одна з тих, яка втримала фронт у 2014 році. І її коротка історія сповнена героїзмом солдат і офіцерів




Жирохов М.  Битва за Маріуполь
 / М. Жирохов. - Чернігів : Княжий Вал, 2022. - 104 с.:іл.*

Важливим завданням для російських кураторів «русской весны» 2014 року на Донбасі став контроль над основними містами Донецької і Луганської областей. Як результат їх діяльності «повсталим народом Донбаса» за короткий час була фактично захоплена влада у Донецьку, Луганську, Слов`янську та Горлівці. Однак тільки одне велике місто чинило опір, попало під окупацію і було визволено. І це місто – Маріуполь.



Жирохов М. «Дика качка» в бою
/ Михайло Жирохов. – Чернігів, 2020. – 68 с.  – (Поле бою).

Михайло Жирохов - військовий експерт, історик, автор книг і статей з історії локальних конфліктів ХХ сторіччя. Дана книга – це оповідь про зведений загін «Дика качка» — підрозділ Збройних сил України, сформований з добровольців Повітряних сил України під час війни на Донбасі. Особовий склад налічує 200 військовослужбовців, третина з яких — офіцери. Загін брав участь у боях під донецьким аеропортом.



Згурська М.  Володимир Тіітарчук та інші герої оборони Донецького аеропорту
/ М. Згурська ; худож.- оформ. Є.В. Вдовиченко. - Харків : Фоліо, 2020. - 126 с. - (Справжні герої). - ISBN 978-966-03-9427-8*

Книга про  одного  з «кіборгів» - командира  танкового  взводу 5 – ї танкової  роти другого  батальйону окремої  танкової  бригади – капітана Володимира  Івановича  Тітарчука. Він  один з  тих  самих  «кіборгів», непереможних  охоронців, для  якого «Честь  маю  служити  Батьківщині» - не  просто  слова. У  битві  за  летовище він  стояв  разом  з  побратимами  на  смерть. 17. 10. 2014 він  загинув. Україна  втратила патріота  і  героя.



Зіненко Р. Війна, якої не було : хроніка Іловайської трагедії.
 В.2 тт. / Роман Зіненко. - Київ : Фоліо, 2019. - 922 с. - (Своя війна).

Книга Романа Зіненка є результатом ретельного дослідження, яке грунтується на спогадах близько сотні бійців і офіцерів, від добровольця до вищого керівництва сектора «Б», учасників Іловайської трагедії. Окрім того, автору довелося переглянути, перевірити й хронологічно розібрати сотні публікацій, відео- і фотоматеріалів, що стосуються боїв під Іловайськом. Результати окремих журналістських досліджень, а також звіт тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України також вміщені на сторінках цієї книжки. Переважна більшість зібраних фактів до сьогодні не була відома українському суспільству. І хоча автор подає найбільш повну і реальну картину бойових дій під Іловайськом, залишається ще дуже багато питань, на які свого часу обов’язково будуть отримані відповіді.
Перша частина книжки висвітлює хронологію подій, що відбувалися 7
-24 серпня 2014 року. Друга частина книжки висвітлює хронологію подій, що відбувалися 25-31 серпня 2014 року.



Катастрофа і тріумф
Історії українських Героїв / [упоряд. Марія Семенченко ; відп. ред. Анна Мотозюк ; за заг. ред. Лариси Івшиної]. - Київ : Українська прес-група, 2015. - 295 с. : фот. - (Бібліотека газети "День") (Україна Incognita). 

Представлена книга присвячена героям, які пішли боронити українську землю із зброєю в руках. Про  тих хто загинув і тих, хто вижив. В цій книзі зібрані знакові історії про події неоголошеної війни на сході України. Очима кореспондентів газети «День» ви побачите війну такою, яка вона є насправді.



«Котел» або Справа без терміну давності» 
/ [за заг. ред. Лариси Івшиної ; упоряд. Іван Капсамун]. - Київ : Укр. прес-група, 2015. - 271 с. : фот. кольор. - (Новітня історія для чайників).

Подана книга – документальний проєкт газети «День», де на прикладі людських життів і втрачених можливостей, на тлі деформованої країни, розглянуто передумови, що врешті-решт призвели до війни. Чому так сталося і коли почалося? Відповіді на ці і подібні питання шукайте в даній книзі.


Кузьо Т. 
Війна Путіна проти України. Революція, націоналізм і криміналітет  / Тарас Кузьо ; пер. укр. Андрій Павлишин ; [Нац. ун-т "Києво-Могилян. акад.", Центр європ. гуманітар. дослідж., Центр дослідж. історії та культури східноєвроп. єврейства]. - Київ : Дух і Літера, 2018. - 559 с. - Дод. тит. арк. англ. - Бібліогр.: с. 522-544.

Ця книга є ґрунтовним дослідженням причин та витоків російської агресії проти незалежної України, історії формування специфічного імперського ставлення російських еліт до України та українців, російсько-українських відносин після розпаду СРСР, а також російської гібридної війни проти України. Публікація є підсумком трирічного дослідницького проекту: у 2013-2016 роках автор 15 разів відвідував міста і села на півдні та сході України, зокрема у зоні бойових дій, де записав близько 300 інтерв’ю. В основу книги покладено результати цього польового дослідження, його обговорення з українськими та західними експертами.



Курков А. Щоденник Майдану та війни
 / Андрій Курков ; [пер. з рос. В. С. Бойка]. - Харків : Фоліо, 2018. - 329, [1] с.*

Дане видання - це перевидання книги «Щоденник Майдану», що 2015 року вийшла у видавництві «Фоліо». Це – особистий щоденник письменника, фіксоване відображення життя у Києві та країні – до листопада 2014 року, включаючи окупацію Криму, і далі – початок і розвиток Євромайдану, наступних подій. Нині він доповнений записами автора про перипетії на сході України, роздумами про окупований Донбас.



Лазарович М. Російсько-українська
 війна (2014-2017 роки) : короткий нарис / Микола Лазарович- Івано-Франківськ : "Лілея-НВ”, 2017. - 240 с.

Автор книги – історик з Тернополя, учасник АТО Микола Лазарович. Особливість видання саме в тому, що автор вивчав питання зсередини. Зокрема, брав участь у бойових діях на Сході України.
В книзі викладено короткий огляд 
російсько-української війни, яка з 2014 р. триває в Україні. Визначено її головні причини і передумови, ідеологічні засади та хід бойових дій.



Лойко С. Аеропорт у фотографіях і текстах / Сергій Лойко ; [пер. з рос. М. Іванцової ; фот. С. Лойко]. - Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2016. - 91, [4] с. : фот. кольор. 

Сергій Лойко  журналіст, перекладач, письменник, фотограф. З 2014 року письменник і військовий журналіст висвітлює війну на Сході України.
За словами автора, він написав 
дану книгу про війну між Росією і Україною, оскільки «інакше назвати це не можна». Автор розповів, що був одержимий романом протягом усього часу перебування з «кіборгами» в донецькому аеропорту у жовтні 2014 року. «З самого початку я розумів, що це має бути саме роман, бо в хроніці, в документальному свідченні неможливо висловити всю глибину трагедії, підлості, героїзму, ненависті, пристрасті, притаманних цій війні. Я не міг розповідати про це холодним, відстороненим тоном літописця», - написав С. Лойко в своєму блозі у виданні «Новое время». У 2015 році за висвітлення війни в Україні Сергій Лойко отримав одну з найвищих нагород в американській журналістиці — «Overseas Press Club Bob Considine award» «за хоробрість, достовірність, оригінальність, глибину і виразність описаного».


Магда Є. Гібридна війна: вижити і перемогти
 / Євген Магда. - Харків : Віват, 2015. - 304 с. 

Йдеться про нове явище для міжнародних відносин - гібридну війну. Вона, на відміну від класичної, ведеться не заради захоплення територій, але заради забезпечення ефективного впливу на свідомість та уявлення значних мас людей. Росія використовувала цей механізм для підкорення України своїм інтересам в умовах формального збереження суверенітету нашою країною.

Євген Магда у своїй книзі називає причини, через які Україна стала жертвою агресії з боку Росії. Автор аналізує причини ослаблення України, визначає  потенціал України і пропонує власний варіант вирішення збройного протистояння на сході нашої держави



Мартин Б.  Пехота
/ Б. Мартин. - Київ : "ДИПА", 2018. - 384 с. - ISBN 978-966-97622-6-9*

Мартин Б.  Пехота-2. Збройники / Б. Мартин. - Київ : "ДИПА", 2020. - 376с. - ISBN 978-617-7606-18-4*

Мартин Б.  Пехота-3.Терриконі / Б. Мартин. - Київ : "ДИПА", 2020. - 256с. - ISBN 978-617-7606-31-3*



Михайлишин І. 
Танець смерті. Щоденник добровольця батальйону / Ігор Михайлишин. – Київ, Фоліо, 2020. – 320 с. – (Своя війна). 

Автор книги - доброволець, піаніст, юрист. Музикант-аматор, грав на Майдані у грудні 2013 року. До лав добровольчого батальйону «Донбас» НГУ потрапив у червні 2014 року. Взяв позивний «Піаніст». У серпні 2014 року опинився в гущі Іловайського котла у протистоянні зі збройними силами РФ. Після вимушеної ка­пітуляції провів 119 днів у полоні. Згодом повернувся на фронт у складі батальйону «Донбас-Україна» ЗСУ. Після закінчення військового контракту здобуває профе­сійну музичну освіту в Київському інституті музики імені Р. Глієра.

«Танець смерті» - музичний твір Ф. Ліста, який для Ігоря симво­лізує війну, боротьбу добра і зла, якій немає кінця. У цій конфронтації доля однієї людини є настільки мізерною, що її просто не помічаєш. Але якщо придивитись, побачиш віддзеркалення глобальної баталії у внутрішньому світі людини. 



Михайлишин І.  Фуга"119". В тотальності полону
/ І. Михайлишин. - Київ : ДІПА, 2021. - 344 с. - ISBN 978-617-7606-59-7*

«Фуга 119» — книга про ворожий полон, куди потрапили добровольці батальйону «Донбас» після боїв у місті Іловайськ. Реальність, яку неможливо передати традиційними формами написання. Переосмислення та пошук нового привів автора до застосування принципу побудови фуги — поліфонічного музичного твору. Структура книги орієнтована на подвійну (двотемну) триголосну фугу з кодою. Це дає змогу повною мірою передати сплетіння болю та жаху — звичної буденності полону, де вихід можливий тільки через смерть.



Неоголошена війна. Невідомі
 факти і хроніки АТО / [Ольга Каліновська та ін. ; фот. Олександра Глядєлова та ін.]. - Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2015. - 509, [3] с. : фот. 

Автори книги – журналісти «5 каналу», які безпосередньо висвітлювали події на сході України. Ця книга  містить аналітику і хронологію бойових дій, репортажі журналістів, спогади про тих, хто віддав своє життя і кому вдалося вижити у пеклі неоголошеної війни.



Переселенці. Люди, які не загубили себе. Історії
. - Брустури : Дискурсус, 2016. - 176 с.

У цій книзі — історії людей, яких спіткало велике лихо — війна. Вони були вимушені покинути рідні місця й міста, роботу й друзів... Але, ставши переселенцями, не загубили найголовніше — себе. Бо коли в людині є Людина, то завжди можна дати собі раду. 



Положій Є. В.  Іловайськ: розповіді про справжніх людей / Є. В. Положій. - Х : "Фоліо", 2016. - 376с. - ISBN 978-966-03-7358-7.*

«Іловайськ» — книга про мужність, неймовірний героїзм і людяність українських вояків і офіцерів, бійців добровольчих батальйонів, батальйонів тероборони. Це книга про війну, яка, як відомо, нікого ще не зробила краще, натомість, серед крові, вогню та заліза люди залишаються людьми.



Потапенко Я. П’ята російсько-українська війна : від Майдану до Східного фронту (підходи, оцінки, інтерпретації) / Ярослав Потапенко. - Переяслав-Хмельницький : Видавництво КСВ, 2016. - 304 с.

Автор - доктора історичних наук, професора, викладача Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди, активного учасника Революції Гідності та знаного громадського діяча. Ярослав Олександрович – незламний і самовідданий патріот України, вчений, інтелектуал, державотворець, який все своє свідоме життя жив, творив і боровся в ім’я побудови Української Самостійної Соборної Держави. В праці проведено історико-генетичні паралелі-порівняння між українським минулим і сьогоденням. Охарактеризовано відносини між владою і суспільством в постмайданній Україні та зазначено, що громадські активісти, волонтери й добровольці, котрі врятували країну від розпаду й окупації у критично важливий період весни-літа 2014 р., набувають якості нової і потужної суспільної сили, здатної вирішальним чином зламати перебіг подій та змусити очільників держави все таки розпочати реформи.



Сова А. Звіт за серпень’
14 / Андрій Сова (Плохіш). – Київ, Фоліо, 2017. – С.156.

В даній книзі розповідається про події серпня 2014 року в зоні АТО. Коли батальйон «Айдар» на вістрі атаки дійшов до російського кордону, Луганськ був майже в оточенні українських військ і здавалось, що ось-ось — і війна в секторі А буде закінчена нашою перемогою. Автор пише не тільки про героїзм і звитягу своїх побратимів, але й про те, як ганебно поводили себе деякі кадрові військові й якою ціною виправлялись помилки штабних офіцерів. Російські війська зупинила люди, які не мали жодного відношення до військової справи. Зупинили надзвичайно великою ціною. Книжку присвячено тим, хто віддав життя за Україну, її незалежність, хто вистояв проти російської навали!



Стеблюк В.  Синдром АТО. Нотатки "Айболіта"
/ В. Стеблюк. - К : Дух і літера, 2017. - 285с. - ISBN 978-966-378-540-0.*

Історія лікаря, професора, полковника поліції Всеволода Стеблюка, розказана від першої особи. Історія короткого проміжку часу – з травня по вересень 2014, періоду активних протистоянь українсько-російської війни, яка офіційно названа «Антитерористична операція» – АТО. Історія з реальних подій та фактів, які автор оцінює крізь призму власного світосприйняття.



Товкайло Р.  Простір прихованого. Нотатки з військового шпиталю / Р. Товкайло. - Київ : Альтернатива Друк, 2017. - 112 с.*

Як перемогти ворога? Встановити надійний, стабільний мир в Україні? Не допустити повторення помилок, які призвели до російсько-української війни? Методи проти стояння агресору, подальша доля ОРДЛО, взаємостосунки з мешканцями Донбасу... На це нема однозначних відповідей. Тому так важливо почути тих, хто найближче підійшов до цих непростих питань, хто платив за відповіді на них життям.



У вогняному кільці.
 Оборона Луганського аеропорту : [док. хроніка] / [авт.-упоряд.: С. Глотов та ін.]. - 2-ге вид., випр. та допов. - Харків : Фоліо, 2019. - 539, [17] с. : фот., іл. - (Хроніка).

Представлена книга - результат першої в Україні спроби зібрати та про­аналізувати свідчення безпосередніх учасників однієї з найгероїчніших і найтрагічніших операцій початку російсько-української війни, що досі лишається маловідомою для більшості українців. У документальній хроніці описуються події, пов’язані з обороною міжнародного аеропорту «Луганськ» та прилеглих населених пунктів (квітень- початок вересня 2014 року), а також події, що передували окупації Луганська (зима- весна 2013-2014 років).
Команда волонтерів зібрала спогади понад 140 учасників та очевидців тих подій  - військових, волонтерів, місцевих мешканців, працівників міліції та аеропорту, медиків, — а також унікальні фотографії та картосхеми, що ілюструють військові операції, які відбувалися навколо летовища. Книга містить коментарі військових дослідників, офіцерів та експертів із аналізом основних подій, а також перелік загиблих українських бійців із різних підрозділів.



Харченко Г. Щоденник артилериста / Геннадій Харченко ; [передм.: Ю. Є. Бутусов, А. С. Рінгіс]. - Харків : Фоліо, 2019. - 282, [2] с. : іл. - (Воєнні щоденники) (Серія "Своя війна" / за ред. Юрія Бутусова ("Цензор. НЕТ")).

Автор -  історик, перекладач і економіст за освітоюНавесні 2014 року Геннадій добро­вільно при­йшов до військкомату, а влітку став командиром гармати у тре­тій гаубичній батареї 55-ї окремої артилерійської бригади. В книзі відтворено найважливіші події періоду активної участі артбригади в АТО. В ній оповідається про людей, котрі вирішили взяти в руки зброю, щоб відстояти свою честь і своє право жити вільно на своїй землі. А також про тих, хто брав найактивнішу участь і надавав допомогу в становленні і розвитку підрозділів Запорізької бригади.



Хроніка гібридної війни / Серж Марко. – Київ : Альтерпрес, 2016. - 236 с. : іл, карти. - (Гібридна війна в Україні. ХХІ сторіччя). 

Книга є першою спробою дати цілісну, об'єктивну картину військових дій на Сході України в 2014-2015 роках. Це опис реальних подій, реконструкція, де автор гранично чесно описує найважливіші епізоди цієї ще незавершеної війни. В основі «Хроніки» сотні документів та свідчень учасників (понад 500 документів та 130 інтерв’ю). Під час роботи було максимально враховано відгуки, уточнення, зауваження бійців і командирів ЗСУ, Нацгвардії, добровольчих батальйонів та волонтерів.



Чернієнко В. Щоденник військового лікаря / В. Чернієнко. - Харків : Фоліо, 2020. - 188с. - (Воєнні щоденники). - ISBN 978*966-03-9075-1*

Автор книги молодий хірург, патріотично спрямована людина. Після закінчення  навчання у 2014 році пішов добровольцем на війну і опинився у пеклі страшних боїв під Іловайськом. «Щоденник військового лікаря» - книга автобіографічна, це записки Віктора Чернієнка про свою службу в зоні АТО, побратимів - простих українських хлопців, які також опинилися на війні, їхню мужність і героїзм.

 

24.02.2022 - ...



Бура Д.  Місто-герой Харків. 28 історій незламності / Д. Бура. - Харків : "В-КП"ОРБІТА", 2023. - 352 с. : іл.*

Бої за Харків та його околиці тривали від 24 лютого до 11 вересня 2022 року. У цій книжці зібрані історії 28 людей, які стояли за Харків та область. Звісно, 28 історій — це не весь Харків і це не єдині люди, що наближали перемогу. Їх значно більше. Саме тому Харків встояв.



Бура Д.
Чернігів. Чотирикутник єдності / Д. Бура ; худож.оформ.О.А.Гугалова-Мєшкова. - Харків : Фоліо, 2023. - 219 с. - (Фронтир).*

З Чернігова до Києва їхати всього дві години, а до кордону з РФ година, тому оборона міста в повномасштабній війні 2022 року мала стратегічне значення для захисту столиці. Якби ми не втримали Чернігів, ми могли б втратити Київ, пояснили військові. Протягом 38 днів місто зазнавало артилерійських і авіаударів; він був практично заблокований, без звязку та звязку. Його околиці розбиті до цегли.Але саме тут російські танки їздили заднім ходом і палили коктейлями Молотова. Чернігів став містом-героєм; і її захист, як і цілого регіону, базувався на чотирьох складових. Навіть на пятьох виручила і Десна.Ця книга про тих, хто тримав місто та відвоював його у російських окупантів.

Дар'я Бура - українська письменниця, радіоведуча та журналіст. За авторства якої вийшли вже декілька книжок "Лютий лютий",  трьохтомник "Хроніка війни", "Ізоляція" "Чернігів. Чотирикутник єдності" та готуються до друку ще декілька нових книжок.11 лютого об 13:00  Чернігівська обласна бібліотека для юнацтва  сумісно з громадською організацією ЧОМГО "Світанок"  проводила  презентацію нової книги української письменниці і волонтерки Дар'ї Бурої. Говоритимо про видання "Чернігів. Чотирикутник єдності", де оповідаються події лютого-березня 2022-го року, коли відбувалося протистояння осаді обласного центру. Згадували тих, хто втримав і виборов Чернігів у ворожих окупантів.


Бушуєв Д. Історія нескорених. Україна на захисті європейської цивілізації
/ Д. Бушуєв. - Київ : ТОВ"Видавництво"Кліо", 2023. - 248 с.*

Російсько-українська війна стала найбільшою війною в Європі після завершення Другої світової, вона була обумовлена самою природою Росії і тим, яке місце Україна посідає в російському імперському міфі. Невідворотною її зробила відмова колективного Заходу помічати зростання російського імперського ресентименту й попередження про перегляд сфер впливу, які робив Володимир Путін.
Історія взаємин України та Росії є постійним намаганням останньої знищити українську ідентичність, підкорити Україну власним імперським амбіціям і використати її людські, інтелектуальні, наукові та промислові ресурси для подальшої експансії на Захід. Тож ця книжка розкриває ключові події україно-російських взаємин протягом ХІІІ — початку ХХІ століть, даючи відповіді на питання, коли відбулося цивілізаційне розходження між майбутніми українцями та росіянами, чому Росія стала антиєвропейською державою і як сформувався російський ексепціоналізм, що неодмінно входив у конфронтацію з ідеєю вільної та суверенної України.


Віднянський С. В.  Війна Росії проти України та міжнародне співтовариство
/ С. В. Віднянський, А. Ю. Мартинов. - Київ : Парлам. вид-во, 2023. - 336 с.*

Проаналізовано динаміку змін політики європейських, північно-та південно-американських, азійських та африканських країн щодо російсько-української війни 2014-2023 років.


Грехов О.  Відбій повітряної тривоги / О. Грехов, А. Нікуліна ; переклад з англ. О. Проша, П.Безкоровайний; худож. О. Грехов. - Харків : Віват, 2022. - 96 с. : іл. - (Найкращий подарунок).*

Артщоденник перших місяців повномасштабного вторгнення від Олександра Грехова та Анастасії Нікуліної — «Відбій повітряної тривоги». Ці ілюстрації та тексти — про спільний біль, спільну радість, спільні подвиги і вчинки, спільні срачі та меми. Про те, чим ми жили ці перші місяці після 24 лютого 2022 року.


Григоренко К.  Ізюм. Зруйнований, але не скорений / К. Григоренко. - Харків : Фоліо, 2023. - 224 с. : іл.*

Подано хроніку окупації Ізюму 2022 року. Читач дізнається про дії місцевої влади у час воєнного стану, проблеми забезпечення життєдіяльності міста, які почалися з перших днів повномасштабного вторгнення, про трагедії людей. Росіяни не могли захопити Ізюм протягом трьох тижнів, що дало нашим військовим час підготувати фортифікаційні оборонні споруди на Схід і на Південний Схід від міста. Після звільнення Ізюму у вересні 2022 року тут знайшли масові поховання і чисельні катівні, які облаштували окупанти. Близько 80% житла в місті було зруйновано.
У книжці зібрано розповіді очевидців, інтерв’ю з керівниками місцевих органів, газетні статті, дописи з соцмереж, оголошення – документальні свідчення щоденної боротьби за життя в окупованому
місті.



Дорошко М.  Геноцидні війни Леніна-Сталіна_Путіна в Україні
/ М. Дорошко. - Київ : Ніка-Центр, 2023. - 272 с.*

Автор аналізує геноцидні війни, що їх упродовж останніх понад сто років ведуть проти українців сусіди-зайди. Книжка-послання має нагадати світові, що російський імперіалізм становить найбільшу загрозу міжнародній безпеці, адже сутність московської імперії полягає в її потязі до зовнішніх завоювань. Стане у пригоді всім, хто цікавиться причинами і наслідками злочинів російського імперіалізму в Україні. 


Дудар О.  Щоденники вдови
/ О. Дудар. - Київ : Саміт-Книга, 2023. - 144 с. : іл.*

«Щоденники вдови» — це біографічний художній твір журналістки та письменниці Оксани Дудар. За сюжетом книги головна героїня Оксана через десять днів після повномасштабного вторгнення рф дізнається про загибель на війні чоловіка. Згорьована вдова з усіх сил намагається пристосуватися до нових обставин і віднайти нові сенси життя. Героїня також намагається знайти відповіді на багато запитань, зокрема, як і за яких обставин загинув її чоловік. 


Жирохов М.  Виговці в боях за Сіверщину. 58 окрема мотопіхотна бригада / М. Жирохов. - Чернігів : Княжий Вал, 2022. - 96 с.:іл. : іл.*

Історія 58 мотопіхотної бригади у викладенні військового історика Михайла Жирохова. У роботі акцент зроблений на бойових діях бригади у ліютому - березні 2022 року у Сумській та Чернігівській областях.



Журналісти на війні: док. дослідження, хроніка, літопис, аналітика. - Харків : Фоліо, 2022. - 446 с.:іл.*

Автори цього видання — відомі в Україні журналісти, які, починаючи з весни 2014 року, ведуть літопис трагічних подій у Криму й на Донбасі. До недавнього часу якщо й бували журналістські відрядження на війну, то тільки в далекі від України гарячі точки планети. А нині через російську агресію такі точки з’явились і на карті України, і багато українських журналістів, зокрема й ті, хто долучився до створення цієї книги, добровільно стали військовими кореспондентами, вважаючи своїм професійним і патріотичним обов’язком безпосередньо з місця подій із ризиком для життя розповідати нашому суспільству, всьому світу про цю нав’язану нам жахливу, руйнівну війну. Журналістські хроніки, щоденники, спогади, документальні дослідження доповнено світлинами з передової й фотопортретами героїв цієї війни — українських воїнів.


За Ідентичність і Незалежність. Війна Росії проти України історичні передумови, геополітичні паралелі : У двох книгах. Книга 1 / Відпов. ред.Валерій Смолій; Упоряд. Г. Боряк,О. Ясь. - Київ : ТОВ "Видавництво"Кліо", 2022. - 800 с.*

Науково-популярне видання у форматі уявного діалогу фахівців-істориків із читачами висвітлює широкий діапазон проблем з історії України від середньовічних часів до сучасності. Актуальні питання української минувшини репрезентуються у різноманітних контекстах критичного періоду новітньої історії, пов’язаного з російсько-українською війною 2014–2022 рр.


Зима В.  Війна і ми / В. Зима. - Львів : ЛА"Піраміда", 2023. - 304 с.*

«Земля і вода», — саме такий ультиматум, пише історик Геродот, пред’являли перси містам і державам, на які вони планували йти війною. Такий ультиматум означав, що володар тієї землі, на яку поклав око перський цар, мав віддати йому усю землю і все, що вона родить, а також передати абсолютну владу над усіма громадянами упокореної території. Земля і вода — важливі символи в зороастризмі — були втіленням покори у давніх персів. Коли цар Дарій відрядив своїх послів до Спарти із вимогою «землі і води», то назад їх не дочекався. Спартанці відкинули ультиматум і поховали навіки перських дипломатів у глибочезному колодязі.



Іваницька Я.  Війна очима киянки. Рік перший. Лютий / Я. Іваницька. - Київ : Саміт-Книга, 2023. - 420 с. : іл.*

Ця книга – про життя воєнного Києва, про те, як змінювало-ся внутрішнє «я» киян під тиском обставин, як гартувався Дух. Про людей, події, думки, переживання, ідеї, культурне життя столиці під час війни і навіть гумор. 


Кононенко Є.  Той божевільний рік / Є. Кононенко. - Львів : Видавництво Анетти Антоненко, 2023. - 176 с. : іл.*

Протягом чи не всього 2022 року письменниця Євгенія Кононенко дуже коротко, іноді кількома словами, фіксувала події свого приватного життя й війни в Україні. Бо 24 лютого і місяць по тому лишалася в Києві, поки наприкінці березня не зважилася із невиліковно хворою донькою полишити рідний дім. Страшно лишатися, страшно їхати, запрошення з Франції. Так авторка врешті зупинилася у помешканні подруги-письменниці... І за кожної можливості писати професійний письменник мусить писати. Тоді якомога більше читачів мають змогу відчитати те, що іноді дуже важко ословити. 



Красовицький О. В. Пів року інтелектуального спротиву. Нотатки видавця / О. В. Красовицький ; худож.- оформ. О.А. Гугалова-Мєшкова. - харків : Фоліо, 2022. - 364 с. : фото.*

Ця книжка написана українським видавцем, який 32 роки свого життя віддав книзі як предмету матеріальної культури. 24 лютого 2022 року, як і в усіх українців, його життя зазнало кардинальних змін, утім звичка викладати нотатки у фейсбуці не змінилася. Вони й стали щоденником, який розповідає як про події, що відбувалися  впродовж  шести місяців 2022 року в нашій країні та світі, так і про його особисте ставлення до них.



Курков А. Щоденник агресії /Андрій Курков / А. Ю. Курков. - Харків : Фоліо, 2022. - 255 с.*

Збірка есеїв, написаних в період із серпня 2022 року до кінця жовтня 2023 року і розташованих за хронологією. Події, що відбувалися в ті дні в Україні та світі, спонукали письменника осмислити їх і, пропустивши через призму особистого бачення, представити читачам.



Макаревич М.  Хто тримає культурний фронт України : 24 есеї / М. Макаревич ; ілюстр. А. Макаревич. - Київ : Агенція "ІРІО", 2023. - 108 с. : іл.*

У книзі «Хто тримає культурний фронт України» зібрано 24 інтерв’ю з сучасними українськими культурними діячами, які продовжують працювати задля наближення нашої Перемоги.

Максименко О.  Пряма мова. Хроніки захисту / О. Максименко ; худ. Варава Єлізавета. - Харків : Віват, 2023. - 304 с. : іл. - (Історія та політика).*

До збірки увійшли історії людей різної статі, віросповідання, національності, різного фаху і віку, але зі спільним знаменником у цінностях і меті. Дехто з них звично продовжує свою боротьбу на фронті, наближаючи одну на всіх перемогу. Декого з них вже немає в живих, але їхні історії, безцінні волокна загального полотна, мають жити вічно.



Меньшов О. Фокс та окупація
. Щоденник херсонця / О. Меньшов. - Київ : Видавнича група КМ-Букс, 2023. - 256 с.*

Ця книга - піврічний життєпис автора про його родину (та і міста загалом) з дня, коли рашисти зайшли у Херсон. У щоденнику автора показано, як за ці шість місяців змінилося життя містян під окупацією. На сторінках «Я, Фокс і окупація» переплелися особисті думки автора, розповіді його рідні та знайомих, ставлення найрізноманітніших людей до «асвабадітєлєй», екскурси в минуле міста, проза і поезія, плани і сумніви, смуток і радощі… Коли над дітьми Олександра нависла загроза примусового навчання за російською програмою (і наративами, звісно), родина все ж наважилася виїжджати з Херсона до вільної України. Це їм коштувало шести днів у черзі і проходження двадцяти п'яти ворожих блокпостів. І якою б не була радість від того, що ця пригода вже в минулому, письменник не втрачає надії повернутися у рідне мирне місто, тож вступив до лав ЗСУ, щоб наблизити цей день.



Мероник А.  24.22. Щоденник війни
/ А. Мероник. - Чернівці : Книги- ХХІ, 2022. - 328 с. : іл.*

Книжка розповідає невигадану історію про компанію молодих людей, які опинилися посеред війни без власного на те бажання. Про те, як кожного з них «морозило» чи то від страху, чи то від холоду, коли десь поруч влучала ракета й лунав потужний вибух, який вибивав шибки та вмикав сигналізації.



Нескорена Чернігівщина
: реальні історії війни. - Київ : ВД"Дакор", 2022. - 192,с. : іл.*

9 лютого у Чернігівській обласній бібліотеці для юнацтва відбулася презентація книги про злочини окупантів в Чернігівській області "Нескорена Чернігівщина:реальні історії війни". Ця книга створена на основі журналістських репортажів із різних куточків нашої області. В ході зустрічі Таліна Тарасенко та Юлія Ігнатенко- журналісти ТОВ ЧЕline медіа груп, розповіли,що одразу після звільнення Чернігівщини від російських окупантів вони та їх колеги поїхали до місцевих жителів та зафільмували їхні розповіді про ті звірства,які їм довелося пережити під час окупації. На сторінках книги зібрано понад 30 історій людей,які без страху переказали журналістам пережиті жахи.



Паплаускайте М. 77 днів лютого. Україна між двома символічними датами російської ідеології війни / М. Паплаускайте ; упоряд. М. Паплаускайте. - Вид. 2-ге. - Київ : Лабораторія.Reporters, 2023. - 224 с.*

У «77 днів лютого» увійшли репортажі, написані журналістками українського видання Reporters у період між 23 лютого і 9 травня — двома символічними датами в російській мілітарній ідеології. Вторгнення російських військ в Україну зупинило лік днів і відкинуло українців у міжчасся, де досі триває лютий — місяць початку великої війни. У цьому міжчассі і в цих відвертих історіях є біль, страх, ненависть, подекуди відчай. Та головне — надія. Це оголений нерв і чесний голос нової української дійсності, який журналістки і авторки Reporters зафіксували із перших вуст.



Подобна Є. Міста-герої Буча, Ірпінь, Гостомель / Є. Подобна ; худож.-оформ. О.А. Гугалова-Мєшкова. - Харків : Фоліо, 2022. - 224 с.*

24 лютого 2024  року Україна прокинулась вдосвіта від звуків вибухів і колони російської техніки чавили своїми гусеницями наше минуле життя. Війна стала нашою новою реальністю, повітряні тривоги — буденністю. Буча та Ірпінь перестали асоціюватись з лісом, санаторіями та дитячими таборами, з розміреним життям передмість столиці. Тепер одні тільки назви цих міст прошивають болем навіть тих, хто ніколи в них не бував. Але поряд зі злом та болем, усі дні війни у цих змерзлих, наляканих та скривавлених містах жив небачений героїзм — військових, медиків, рятувальників, бійців тероборони, містян — всіх, хто допомагав, захищав, рятував, евакуйовував. Окупація та бої за Гостомель, Бучу та Ірпінь тривали близько місяця. Але, аби описати все, що сталося за цей місяць, знадобляться десятиліття, томи й робота багатьох людей. Це лише перший рядок в історії про велику трагедію та великий героїзм цих українських міст, лише невелика частина історій, які мають бути розказані.


Подобна Є. Форпост Охтирка
/ Є. В. Подобна ; Подобна Євгенія. - Харків : "В-КП"Орбіта", 2023. - 224 с. : іл.*

Прорвавши державний кордон на Сумщині на світанку 24 лютого 2022 року, росіяни розраховували швидко взяти під контроль Охтирку та просуватися далі в бік Києва. Але місто прийняло бій, вже в перший день зупинило ворога і стало щитом для багатьох українських міст та сіл. Бої за Охтирку тривали близько місяця. Втративши надію захопити місто, росіяни почали нещадно обстрілювати та бомбардувати його. Але Охтирка відчайдушно захищалась і ані дня не була в окупації. Ця книга — мозаїка історій про оборону міста. Про тих, хто захищав, допомагав, рятував. Та про тих, чиє життя відібрали російські окупанти протягом кінця лютого-березня 2022 року.


Покатіс В
. Незламні. Книжка про спротив українських жінок у війні з російськими загарбниками / В. Покатіс. - Київ : Yakaboo Publishing, 2023. - 336 с. : іл.*

Книжка про спротив українських жінок у війні з російськими загарбниками, єдність та роль жінки в цій героїчній боротьбі проти російських загарбників. Під однією обкладинкою зібрано 30 історій жінок-військових, парамедикинь, волонтерок, засновниць фондів та притулків, адвокаток та організаторок маршів. Всі вони – різні, але зараз їх як ніколи об’єднує одне: боротьба. І своїми вчинками вони вчергове доводять, що немає чогось, що було б не під силу жінці.


Рогожа В.  Добрий вечір. Ми з України. Нескорений Миколаїв
/ В. Рогожа. - Київ : "Ваш автограф", 2023. - 360 с. : іл.*

Про миколаївців, які з перших годин нападу загарбників на Українську державу вступили в бій з переважаючою в десятки разів ордою і не здали місто Миколаїв.




Розуменко В. Вільні Полонянки
/ В. Розуменко. - Київ : ТОВ"Ваш Автограф", 2023. - 360 с. : іл.*

Книга містить розповіді (свідченя) шести героїнь із Донецької та Луганської областей, звільнених по обміну, які стаи основою художнього твору про незламних полонянок з героїчними подвигами із захисту суверенітету та територіальної цілісності України. Пройшовши, свій тернистий шлях заручників у лещатах бойовиків, жінки не зламалися й не здали своїх кураторів. Книга має привернути увагу світової спільноти до проблеми цивільних заручників, питання протидії тортурам українців, яких росіяни тримають роками на тимчасово окупованій території України та за її межами.



Романишин Р. Війна, що змінила Рондо
/ Р. Романишин, А. Лесів. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2022. - 30 с. : іл.*

Розповідає історію міста Рондо, в якому живуть тендітні та вразливі створіння. Головні персонажі — троє друзів – Данко, Зірка й Фабіян. Одного дня у мирне місто приходить війна. Лихо завжди приходить зненацька, війни ніхто ніколи не знав і тим більше не чекав, проте вона прийшла і торкнулася кожного мешканця Рондо. Це книга про те, що перемогти у війні можна лише згуртувавшись, а справжнім героєм може стати кожен. Проте, навіть коли війна закінчується, вона назавжди.



Телипська О. Б.  Бігти не можна залишитися. Історії українських біженців у власній країні / О. Б. Телипська. - Харків : Фоліо, 2022. - 219 с.*

Герої цієї книги — люди, які отримали статус ВПО (внутрішньо переміщені особи), стали біженцями у власній країні. Перед кожним з них постало питання: «бігти не можна залишитись». І якщо з тим, де ставити кому, вони визначились, то питання — коли ставити цю кому, що перед цим треба прожити, як наважитись, що відпустити, і втратити - окрема історія. Дехто з них відчув себе біженцем на один місяць, а дехто уже двічі пакував усе своє життя в один рюкзак, і досі не може збагнути — скільки ще бігти? Не знає де взяти сили на нову дистанцію, не стільки фізичну, як моральну. Хтось на новому місці розпочав активну діяльність, а хтось завмер і не знає — як, куди та для чого рухатись далі



Тихозора К. Дім / К. Тихозора, О. Продан. - Харків : Видавництво "Ранок", 2023. - 36 с. - (Сторінка за сторінкою).*

Ця книга розповідає історію хлопчика, який був вимушений полишити свій дім, зруйнований через початок повномасштабного вторгнення росії в Україну. Оповідь ведеться від імені хлопчика й описує його відчуття дорогою до безпечного місця -- іншої країни. 



Троян С. Грані війни: мережевий щоденник історика
/ С. Троян. - Київ : Ніка-Центр, 2023. - 272 с. : іл.*

У мережевому щоденнику відомого українського історика Сергія Трояна відбилися рефлексіїї на значущі виклики, небезпеки і перебіг подій першого року повномасштабної російсько-української війни (24 лютого 2022 – 24 лютого 2023 рр.). 



У тінях війни
/ укл. О. Солонько. - Харків : АССА, 2023. - 96 с. : іл.

В книзі зібрані есе та інтерв'ю бійців 241-ї бригади ТрО, які стали на захист Києва та держави 25 лютого 2024 року.




Хроніка війни 2014-2022. Перші пів року повномаштабної агресії (24.02.2022-24.08.2022
). - Харків : Фоліо, 2022. - 478 с.*

Книга є документальною хронікою перших шести місяців російського вторгнення в Україну, з 24 лютого по 24 серпня 2022 року.




Чепурний В.  Сто днів Широкої війни
/ В. Чепурний. - Чернігів : ПВК"Десна", 2022. - 130 с.*

Книжка Василя Чепурного «Сто днів Широкої війни», що з’явилася вже в серпні 2022 року, не просто видана «по гарячих слідах». Вона і є тими самими «гарячими слідами» перших 100 днів Широкої рашистсько-української війни, що розпочалася 24 лютого й триває (поки що) по сей день.



Чорна С. З братами не воюють
/ С. Чорна. - Київ : Видавництво "Прометей", 2021. - 112 с. : іл.*

Авторка, оглядач газети Верховної Ради України «Голос України», лауреат премії Самійла Величка Світлана Чорна пропонує читачеві прослідкувати історичні витоки російської агресії проти України, з’ясувати основні причини та наслідки чисельних війн Володимиро-Суздальського князівства, Московського князівства, Російської імперії та Російської Федерації проти нашої держави.


Сучасні удожні твори про війну


Біляковська Х. 
Я тебе...Війна. 100 історій про кохання / Х. Біляковська ; уклад. Х. Біляковська, Худож. Є.Михайлусь. - Харків : Віват, 2023. - 224 с. - (Актуальна тема).*

Христина Біляковська і Вікторія Середа у 2022 році заснували соціальний проєкт «Я тебе… війна». Вони шукають, записують і розповідають історії про кохання під час війни, про досвід сотні абсолютно різних пар: військових, госпітальєрів/ок, волонтерів/ок, рятувальників/ць та інших. До цієї книжки увійшли історії реальних українок та українців, які зустріли або втратили одне одного під час війни… Історії про весілля після третього побачення, про розпис у лікарні без білої сукні і гостей, про очі-море, у які більше ніколи не зазирнути… Про силу кохання, яке допомагає здолати темряву.


Борта Р. 
Люди стають думками : повість / Р. Борта. - Київ : Видавництво Ліра-К, 2023. - 224 с.*

Ця книга – збірка міркувань чотирьох персонажів, кожен із яких по різному зустрічає війну.





Бурлакова В. Життя 
PS: роман-щоденник / Валерія Бурлакова ; [фот.: І. Іваровський, В. Бурлакова]. - Київ : Софія-А, 2018. - 207 с. : іл., фот.*

Авторка Лєра Бурлакова – доброволець, яка пройшла багато гарячих точок в зоні АТО. Воювала в кількох підрозділах «Карпатської Січі»  93-ї бригади, командувала мінометним розрахунком у 54-й бригаді. В своїй книзі вона розповідає про те, про що сталося насправді, її роман-щоденник є її спробою звільнитися від жахливого болю, пов’язаного з утратою: на початку служби, в районі шахти «Бутівка», дівчина втратила нареченого. В даній книзі вона згадує про коханого і побратимів, які загинули, розповідає про події, що відбувалися на фронті впродовж її служби.


Винник Т. Місто на вікні
/ Т. Винник ; ілюстр. І. Панаріної. - Київ : ТОВ "Видавничий дім", 2023. - 47 с. : іл.*

Авторка розповідає про хлопчика Богдана з містечка на Сході України. Хлопчик  проживає там разом зі своїми батьками та братиком. Він мріє бути художником та багато малює. Одного дня, війна приходить у їхній дім. Головні герої щодня стають свідками страшних подій, які відбуваються в місті. Діти переживають сильний стрес. Зцілитися допомагає улюблене малювання.


Вільчинський О.  У степу під Авдієвкою
/ О. Вільчинський. - Харків : Фоліо, 2019. - 187с. *

В основу повісті лягли особисті враження автора, який узимку 2016–2017 років перебував як рядовий боєць в одному з добровольчих підрозділів під Авдіївкою. «Виявляється, навіть у п’ятдесят три багато чого можна відчути вперше, особливо, якщо ти вперше в житті потрапив на війну, до того ж добровільно…» Це про одного з головних героїв цієї книжки, бійця з позивним Луїс, у цивільному житті він був Роман Данилюк, працівник обласного архіву, який пішов захищати батьківщину, незважаючи на вік та слабке серце… Він та його побратими опинилися неподалік тієї самої легендарної  «авдіївської промки». Вони тут, у степу, – штурмова рота та окрема тактична група. Тут у них перевалочний пункт, склад та лазарет в одному. І тут у них життя – із братерством, довгими філософськими бесідами, симпатіями і надіями. Вони всі різні. І їх єднає одне: «за плечима їхня база, побратими, Україна», а перед ними – «мішки з піском і шлагбаум… влада тьми, морок і Мордор…». І якщо вони не потрапляють на передову – то передова приходить до них.


Говоруха І. Плахта
/І.Говоруха. – Київ : Саміт-книга, 2022. – 393 с.*

«Плахта» - це сповідь цивільних мешканців Чернігова, Бучі, Гостомеля, Ірпеня, Бородіянки, сіл Київської і Чернігівської області про окупацію та укриття в погребах без тепла й світла. Понад 259 інтерв’ю про великі здобутки і непоправні втрати, кохання і відчай, віру, мужність, відвагу та любов до рідної землі.


#Голоси. Антологія військових письменників
/ упоряд. Т. Пилипець. - Київ : ФОП Степурін Ігор, 2023. - 260 с.*

Альманах містить тексти 30 авторів – учасників Всеукраїнського форуму військових письменників, що починаючи з 2019 року з успіхом проходить на базі Львівської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Романа Іваничука.


Гридін С.  Сапери / С. Гридін. - Київ : ВЦ"Академія", 2017. - 192 с. - (Ім'я). - ISBN 978-966-580-515-1*

Гридін С.  Чужий / С. Гридін. - Київ : ВЦ"Академія", 2019. - 144 с. - (Ім'я). - ISBN 978-966-580-557-1*

Гуменюк Б.  100 новел про війну / Б. Гуменюк. - К : ДІПА, 2018. - 272с. - ISBN 978-617-7606-12-2*

Гуменюк Б.  Блокпост / Б. Гуменюк. - К : Академія, 2016. - 333с. - ISBN 978-966-580-477-2 : 84,00.*

Давидова О.  Привидуся : повість / О. Давидова ; ілюстр. А.Шавлач. - Тернопіль : Видавництво Богдан, 2023. - 120 с. : іл.*

Денисенко Л. Діти повітряних тривог / Л. Денисенко, О. Лондон. - Київ : Видавництво, 2022. - 48 с. - (Для дітей).*

Жадан С.  Інтернат / С. Жадан. - Чернівці : Видавець Померанцев Святослав, 2023. - 336 с. - ISBN 978-617-8024-01-7*

Жадан С. Хлібне перемир'я : П'єса / С. Жадан. - Чернівці : Meridian Czernowitz, 2020. – 180 с.*

Забужко О.  Найдовша подорож : Есей / О. Забужко. - Київ : ВД"Комора", 2022. - 168 с.*

Загоровська Л. На їхніх маленьких плечах...:Оповідання / Л. Загоровська ; передм.О.Білозір. - К : Веселка, 2018. - 110с.*

Запека В. Бабах на всю голову / В. Запека. - Харків : Віват, 2022. - 192 с. - (Художня література).*

Захарченко А. Помру за Україну (але це не точно) / А. Захарченко. - Харків : Віват, 2021. - 224 с. - (Художня література).*

Захарченко О. Тільки не гавкай: оповідання / О. Захарченко. - оповідання. - Харків : Віват, 2023. - 112 с.:іл. : іл. - (Художня література).*

Ілюха Ю.  Східний синдром : Роман / Ю. Ілюха. - Харків : Книжн. клуб семейного досуга, 2019. - 237с. - (Коронація слова).*

Іськова-Миклащук О. Світло на дні бліндажа : поезія / М.О. Іськова-Миклащук. - Київ : Видавництво "Український приорітет", 2019. - 96 с. *

Кокотюха А. Таймер війни. Довга комендантська година : роман. Книга 1 / А. Кокотюха. - Харків : ВД " Фабула", 2023. - 368 с.*

Кузнєцова Є.  Драбина / Є. Кузнєцова. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2023. - 280 с.*

Кузьменко Д.  Вечірній вітер / Д. Кузьменко ; ілюстр І. Кравця. - Харків : Юнісофт, 2023. - 64 с. : іл. - (Найкращий подарунок).*


Мамалуй О.  Воєнний щоденник
(2014-2015) / О. Мамалуй. - Харків : Фоліо, 2018. - 284с. - (Воєнні щоденники).*

Спогади колишнього снайпера 93-ї бригади, який до конфлікту на сході України був суддею Госпсуду Харківської області. У своєму щоденнику автор описує, як і чому пішов служити навесні 2014 року, як готувався бути снайпером і вперше потрапив на передову. Впродовж служби пройшов майже всі гарячі точки «неоголошеної» війни. В книзі розповідає про товаришів по зброї, і загиблих, і тих хто вижив.

Манів Г.  Викрадач почуттів : повість / Г. Манів ; худож. А.Джаніу'ян. - Київ : Видавництво РМ, 2023. - 264 с. : іл. - (Сучасний підлітковий роман).*

Положій Є. Фінальний епізод (війни, що триває 400 років) : роман / Є. Положій. - Харків : Віват, 2023. - 576 с. - (Художня література).*

Поміж сирен. Нові вірші війни : збірка поезій / упорядкування, передмова Остапа Славинського; худ. Дарія Філіпова. - Харків : Віват, 2023. - 496 с. - (Бібліотека Української ПЕН).*


Пузік В.
Я бачив його живим, мертвим і знову живим : коротка проза / В.Пузік. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2020. – 208 с.*

Автор Валерій Пузік - український художник, письменник, режисер, журналіст.
У січні 2015
р. пішов добровольцем на фронт. Брав участь у бойових діях на Донбасі в складі батальйону Добровольчого українського корпусу Правого Сектору (ДУК ПС). В цій книзі містяться оповідання про дитинство, почуття та стосунки, про мир і війну. 

Рафєєнко В. Петрикор - запах землі після дощу : роман / В. Рафєєнко. - Львів : Видавництво Анетти Антоненко, 2023. - 224 с.*

Сливинський О. Словник війни / О. Сливинський ; автор ідеї, укладач Сливинський О., худож. Гордієнко К.В. - Харків : Віват, 2023. - 224 с.:іл. : іл. - (Художня література).*

Смоляк Б. Моя найбільша війна: рік 2023 у роздумах і відчуттях / Б. Смоляк. - Львів : Видавництво "Апріорі", 2023. - 288 с.*

Талан С. Повернутися дощем : роман / С. Талан. - Кн.1. - Харків : КК"Клуб Сімейного Дозвілля", 2022. - 384 с. *

Талан С. Повернутися дощем : роман. Кн.2 / С. Талан. - Харків : КК"Клуб Сімейного Дозвілля", 2022. - 288 с. *

Тихий В. Наші Котики. Бліндаж / В. Тихий, В. Пузік. - Харків : Фоліо, 2020. - 252с.*

Феофанова І. Чужа-своя-рідна / І. Феофанова. - Львів : Вид Старого Лева, 2023. - 168 с.*

Я перетворююсь... Щоденник окупації. Вибрані вірші / Володимир Вакуленко. - К.; упоряд. К. Міхаліциної, О. Рибки; передм. В. Амеліної. - Харків : Віват, 2023. - 192 с. - (Серія " Бібліотека Українського ПЕН").*

Ярохно Л. На терезах вічності : поезії / Л. Ярохно. - Хмельницький : ФОП Цюпак, 2022. - 72 с. : іл.*

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ГОЛОДНИЙ РІК, МОВ ЧОРНА ХМАРА, НАД КРАЄМ ЗМОРЕНИМ ЛІТАВ: ДО 90-РІЧЧЯ ВШАНУВАННЯ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ В УКРАЇНІ

Крим – це Україна: до Дня спротиву російській окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя

Новий номер газети «СХІД NOW" в Чернігівській юнацькій книгозбірні