За перо взялися ветерани: огляд сучасної літератури



10 років тому, в лютому 2014 року, ворожа країна-сусідка розв’язала війну проти України. Ворог окупував Автономну Республіку Крим і Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей. Так, 20 лютого 2014 року розпочалася сучасна російсько-українська війна. Це зафіксовано у Постанові Верховної Ради України “Про Заяву Верховної Ради України «Про відсіч збройній агресії Російської Федерації та подолання її наслідків»” від 21 квітня 2015 року № 337-VIII.

Широкомасштабне вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року принесло війну на всю територію нашої держави. У спротиві російському агресору Український народ продемонстрував світові приклади мужності, стійкості та сміливості. Дехто з військовослужбовців, які зі зброєю в руках боронили і боронять українську незалежність, стали письменниками та висвітлюють правду війни в своїх творах. 

Книги, відібрані до огляду містяться у фондах Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва. Звертатися у бібліотечний простір юнацької книгозбірні за адресою: вулиця Молодчого, 2. 



Білозерска О. Щоденник нелегального солдата / Олена Білозерська ; дар. Олена Білозерська. - Київ. : [б.в], 2019. – 584 с. : іл.

Авторка «Щоденника» - учасниця Революції гідності, доброволець ДУК «Правий сектор», командир вогневого взводу САУ Збройних сил України. В книзі подано спогади Білозерської 2014-2017 років, коли вона була на фронті снайпером у складі ДУК «Правий сектор» та Української добровольчої армії. В книзі згадано тільки справжні імена, справжні діалоги і опис тільки справжніх подій, а матеріал викладено  у хронологічному порядку.


Бурлакова В. Життя PS: роман-щоденник / Валерія Бурлакова ; [фот.: І. Іваровський, В. Бурлакова]. - Київ : Софія-А, 2018. - 207 с. : іл., фот.*

Це військовий щоденник санінструктора 2-го взводу 1-ї роти 1-го батальйону 93-ї ОМБр Валерії Бурлакової, яка разом з іншими нашими бійцями боронить Україну від ворога. Лєра – доброволець, яка пройшла багато гарячих точок в зоні АТО. Воювала в кількох підрозділах «Карпатської Січі»  93-ї бригади, командувала мінометним розрахунком у 54-й бригаді. Книжка містить щемливу історію втраченого кохання, яке залишиться незгасимим вогником у серці молодої жінки-бійця.


#Голоси. Антологія військових письменників
/ упоряд. Т. Пилипець. - Київ : ФОП Степурін Ігор, 2023. - 260 с.*

Альманах містить тексти 30 авторів – учасників Всеукраїнського форуму військових письменників, що починаючи з 2019 року з успіхом проходить на базі Львівської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Романа Іваничука.


Данилюк О. Ті, що стомилися боятися / Олександр Данилюк. - Київ, Темпора ТОВ,  2020. – 284 с.

Олександр Данилюк – військовий хірург. В книзі містяться його спогади про героїчні й трагічні події зими 2015, коли тривали криваві бої поблизу містечка Дебальцеве і він був їх безпосереднім учасником та рятував життя поранених воїнів. 


Мамалуй О.  Воєнний щоденник (2014-2015) / О. Мамалуй. - Харків : Фоліо, 2018. - 284с. - (Воєнні щоденники).*

Спогади колишнього снайпера 93-ї бригади, який до конфлікту на сході України був суддею Госпсуду Харківської області. У своєму щоденнику автор описує, як і чому пішов служити навесні 2014 року, як готувався бути снайпером і вперше потрапив на передову. Впродовж служби пройшов майже всі гарячі точки «неоголошеної» війни. В книзі розповідає про товаришів по зброї, і загиблих, і тих хто вижив.


Михайлишин І. Танець смерті. Щоденник добровольця батальйону / Ігор Михайлишин. – Київ, Фоліо, 2029. – 320 с. – (Своя війна).

«Танець смерті» - музичний твір Ф.Ліста, який для автора книги симво­лізує війну, боротьбу добра і зла, якій немає кінця. Тотальним злом з яким потрібно боротися доброволець Ігор Михайлишин вбачає сусідню країну-агресорку. Задля захисту суверенітету своєї батьківщини у червні 2014 року він вступив до лав добровольчого батальйону «Донбас» НГУ з позивним «Піаніст». У серпні 2014-го опинився в гущі Іловайського котла. Потрапив в полон. Після звільнення знову повернувся на фронт у складі батальйону «Донбас-Україна» ЗСУ.


Пузік В. Я бачив його живим, мертвим і знову живим : коротка проза / В.Пузік. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2020. – 208 с.*

Автор Валерій Пузік - український художник, письменник, режисер, журналіст. У січні 2015 р. пішов добровольцем на фронт. Брав участь у бойових діях на Донбасі в складі батальйону Добровольчого українського корпусу Правого Сектору (ДУК ПС). В цій книзі містяться оповідання про дитинство, почуття та стосунки, про мир і війну. 


Сова А. Звіт за серпень’14 / Андрій Сова (Плохіш). – Київ, Фоліо, 2017. – С.156.

Правдива розповідь про події серпня 2014 року в зоні АТО, коли батальйон «Айдар» на вістрі атаки дійшов до російського кордону, а Луганськ був майже в оточенні українських військ і здавалось, що ось-ось — і війна буде закінчена перемогою. Автор пише не тільки про героїзм своїх побратимів, а згадує про ганебні вчинки деяких військовослужбовців.


Харченко Г. Щоденник артилериста
 / Г.Харченко ; [передм.: Ю. Є. Бутусов, А. С. Рінгіс]. - Харків : Фоліо, 2019. - 282, [2] с. : іл. - (Воєнні щоденники) (Серія "Своя війна" / за ред. Юрія Бутусова ("Цензор. НЕТ")).

Навесні 2014 року Геннадій добро­вільно при­йшов до військкомату, а влітку став командиром гармати у тре­тій гаубичній батареї 55-ї окремої артилерійської бригади. У своїй книзі він розповідає про людей, які взяли до рук зброю, щоб відстояти суверенітет України і право вільно жити на її теренах. Зокрема, своїх товаришів, які брав участь становленні і розвитку підрозділів Запорізької бригади.


Чернієнко В. Щоденник військового лікаря / В.Чернієнко. – Київ, Фоліо, 2020. – 192 с.

Автор книги молодий хірург, патріотично спрямована людина. Після закінчення  навчання у 2014 році пішов добровольцем на війну і опинився у пеклі страшних боїв під Іловайськом. «Щоденник військового лікаря» - книга автобіографічна, це записки Віктора Чернієнка про свою службу в зоні АТО, побратимів - простих українських хлопців, які також опинилися на війні, їхню мужність і героїзм.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ГОЛОДНИЙ РІК, МОВ ЧОРНА ХМАРА, НАД КРАЄМ ЗМОРЕНИМ ЛІТАВ: ДО 90-РІЧЧЯ ВШАНУВАННЯ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ В УКРАЇНІ

Крим – це Україна: до Дня спротиву російській окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя

Новий номер газети «СХІД NOW" в Чернігівській юнацькій книгозбірні