Наш біль. 29.07.2022. Оленівка (до роковин теракту)

 


Минає два роки відтоді, як скоєно чергове злодіяння проти України і українців, гуманізму і людяності, порушення всіх можливих правил ведення війни і поводження з військовополоненими.

Масове вбивство загарбники влаштували у ніч з 28 на 29 липня 2022 року на території колишньої виправної колонії № 210 смт Оленівка на тимчасово окупованій території Донеччини. Тоді, у будівлі, де утримували українських військовополонених, скоєно потужний вибух.

Ворогом було страчено військовополонених "азовців"— молодих відданих бійців, патріотів, вірних присязі, які склали зброю лише за наказом і загинули беззбройними, з порушенням всіляких домовленостей і конвенцій". Частина з них пройшли оборону Маріуполя, яка тривала 86 днів, 82 дні з них  – у повному оточенні.

Напередодні, 27 липня, майже 200 бійців бригади НГУ "Азов" перевели в нашвидку відремонтоване приміщення в промзоні колонії. Наступного вечора їх вишикували, перевірили за списком і по одному завели в барак, заборонивши виходити на вулицю.

Близько 23:15 за межами колонії почувся вибух, а біля опівночі пролунав другий – уже всередині камери. Внаслідок вибуху приміщення бараку завалилось і розпочалася пожежа. В’язні, які перебували в тій частині бараку, де стався вибух і палало полум’я, загинули всі, в іншій – отримали важкі поранення і страшні опіки. Люди кричали і благали про допомогу, але до поранених не допускали медиків. Багато травмованих помирали від втрати крові та больового шоку.

Внаслідок даного злочинства загинуло щонайменше 54 українських захисників та ще 130 дістали поранення різної важкості. Точної кількості жертв теракту в Оленівці досі не встановлено.

Триває слідство у кримінальному провадженні, відкритому Офісом Генерального прокурора за фактом обстрілу ворожими військовиками колонії в Оленівці. Їх звинувачують у порушенні законів та звичаїв війни щодо жорстокого поводження з військовополоненими або цивільним населенням, поєднаного з умисним убивством.

Українська Гельсінська спілка з прав людини, «Спільнота Родин Оленівки», Регіональний центр прав людини та Медійна ініціатива за права людини добиваються притягнення країни-загарбниці у Міжнародному кримінальному суді за теракт в Оленівці. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ГОЛОДНИЙ РІК, МОВ ЧОРНА ХМАРА, НАД КРАЄМ ЗМОРЕНИМ ЛІТАВ: ДО 90-РІЧЧЯ ВШАНУВАННЯ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ В УКРАЇНІ

Крим – це Україна: до Дня спротиву російській окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя

Моє місто - місто Герой (присвячено Чернігову)