ЗАГИНУВ, ЩОБ ВРЯТУВАТИ УКРАЇНУ І ЧЕРНІГІВ

 



МАКСИМ

ВІТАЛІЙОВИЧ

БІЛОКОНЬ

(1997-2022)


Народився 1 квітня 1997 у місті Ромни Сумської області. Зростав активним, цілеспрямованим і дисциплінованим  хлопцем. Добре вчився, багато читав, особливо захоплювався літературою про військову техніку. З дитинства вирішив приcвятити себе військовій справі, мріяв бути танкістом.

Після 9-го класу пішов учитися в Кадетський корпус імені Івана Харитоненка в Сумах, а згодом – у Національну академію сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного у Львові. Після закінчення навчання розпочав службу в 1-й окремій танковій Сіверській бригаді, що в селищі Гончарівське на Чернігівщині. Максиму подобалося служити в армії, він мав авторитет серед військовослужбовців, а військове керівництво відзначало його розум і військові здібності. 

Максим любив життя, а життя любило його. Він кохав і був коханим, мав намір одружитися. Війна внесла свої корективи.

24-27 лютого на підступах до Чернігова точилися жорстокі бої. Підрозділи 1-ї окремої танкової Сіверської бригади мужньо обороняли місто. У запеклому протистоянні особливо відзначився екіпаж танка старшого лейтенанта Максима Білоконя. 26 лютого його бойова машина завдала відчутних втрат силам противника: зупинили атаку ворожої бронетехніки, у нічному бою знищили ворожу диверсійно-розвідувальну групу та підбили два танки. Відчуваючи нерівність сил і перевагу ворога, хлопці встигли відвести свою машину з району багатоповерхівок по вулиці Незалежності (мкр Масани),  щоб не ставити під удар мирних жителів. 

27 лютого під час танкової дуелі на околицях Чернігова Максим Білоконь отримав поранення, несумісні з життям. Разом із командиром загинув і екіпаж: навідник – молодший сержант Іван Коваль та механік-водій – молодший сержант Дмитро Каплін.

Поховали Максима Білоконя 25 березня 2022 року у місті Ромни. Залишилися мати, молодша сестра та наречена Дарія Кириченко, яка також проходить військову службу.

За визначну особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету й територіальної цілісності України, вірність Військовій присязі Указом Президента України № 94/2022 від 2 березня 2022 року старшому лейтенанту Білоконю Максиму Віталійовичу присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно).

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ГОЛОДНИЙ РІК, МОВ ЧОРНА ХМАРА, НАД КРАЄМ ЗМОРЕНИМ ЛІТАВ: ДО 90-РІЧЧЯ ВШАНУВАННЯ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ В УКРАЇНІ

Крим – це Україна: до Дня спротиву російській окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя

Новий номер газети «СХІД NOW" в Чернігівській юнацькій книгозбірні