ЗАХИСНИК УКРАЇНИ. ОБОРОНЕЦЬ ЧЕРНІГОВА. СЕРГІЙ ТЕЛУШКОВ

 


СЕРГІЙ

ВАЛЕРІЙОВИЧ

ТЕЛУШКОВ

(1998-2022)

 

Народився Сергій 27 березня 1998 року в місті Чернігів. Тут зростав і дорослішав. З родиною мешкав на вулиці Доценка.

З пяти років хлопець мріяв бути офіцером. За характером  цілеспрямований і рішучий, з юних літ  виховував в собі лідерські якості та вчився брати на себе відповідальність за прийняті рішення. Був наполегливим у виконанні поставлених задач і завжди знав, чого хоче від життя. Сам по собі був оптимістичним, доброзичливим та товариським, завжди готовим допомогти друзям, в людях цінував відповідальність, принциповість, щирістьчесність, надійність. Вмів вирішувати будь-які непорозуміння безконфліктно. Мав хороше почуття гумору.

Прагнучи стати військовим юнак посилено займався спортом, мав по декілька тренувань щодня і відрізнявся спортивною і міцною статурою тіла. Пізніше, у війську, за треноване тіло він отримає позивний «Крєпиш».

Після закінчення Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків вступив до Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, де у 2019 році отримав звання офіцера та спеціальність «Управління діями механізованих підрозділів».

Після випуску з Академії молодого офіцера скерували в обрану ним 1-шу окрему танкову Сіверську бригаду, яка входить до складу Оперативного командування «Північ» на посаду командира танкового взводу.

У 21 рік Сергій вперше потрапив до зони АТО-ООС. Брав участь у виконанні складних бойових завдань в умовах безпосереднього зіткнення та вогневого контакту з противником. За час служби, незважаючи на молодий вік, зарекомендував себе професійно грамотним, дисциплінованим офіцером і відповідальним командиром. Підлеглі надзвичайно поважали його, а командири покладали на нього великі надії, як на перспективного військовослужбовця.  

Виважений і толерантний Сергій був  вимогливим і до себе, і до інших. Себе ніколи не жалів. В бою вів за собою бійців. Завжди був прикладом і беззаперечним авторитетом для них. Підлеглих ретельно налаштовував на виконання завдання і доволі часто завершував свої настанови жартом. Розумів, що на фронті гумор діє як захисний психологічний механізм. 

За славною традицією Збройних сил України у військовому товаристві будував дружні відносини. Його бійці шанували гідність товаришів по службі і були згуртованими. Вони дуже пишалися своїм командиром, бо і він цінував особистість та життя кожного з них. Своїм особистим обов’язком, як командира, вважав – повернення кожного бійця живим та здоровим. У військовій спільноті імя Телушкова стало легендарним, адже керований ним підрозділ щоразу із зони проведення Операції Об’єднаних Сил повертався без втрат. 

У свої 24 роки Сергій Телушков вже став командиром механізованої роти: будучи ще лейтенантом, займав капітанську посаду. За високі досягнення у військовій службі отримував нагороди і відзнаки. Отримував і поранення (осколочні ушкодження, контузії).

У травні 2022 року підрозділ Телушкова мав відбути на чергову ротацію в зону ООС.  Але через повномасштабне вороже вторгнення в Україну підрозділ став на оборону Чернігова

24 лютого 2022-го українські військовослужбовці почали облаштовувати позиції оборони на Халявинському напрямку.

Вранці 25-го бійці отримали інформацію, що трасою зі сторони Ріпок на Чернігів йде ворожа колона - не менше 50-ти одиниць техніки. Від Чернігова до Києва машиною їхати лише дві години, тому оборона міста у повномасштабній війні мала стратегічне значення для захисту столиці держави. Військові ЗСУ та місцеві захисники не дали прорвати оборону міста.

Запеклий бій зав’язався між Рівнопіллям і Халявином. Українська артилерія та танки відпрацювали по колоні. 1-ша танкова бригада  одну за одною  знищила дві передові колони росіян. Проте, ворожий натиск був шаленим. 

Через брак техніки українські сили змушені були відходити.  Телушков отримав наказ відходити до міста. На шляху до відступу його підрозділ потрапив у засідку. По бронетранспортеру двічі поцілили з гранатометів, потім почали розстрілювати з автоматів. Сергій загинув на місці -  при в’їзді в місто Чернігів, лише за кілька кілометрів від  рідної домівки. Разом з командиром загинув і його друг - лейтенант Сергій Пантелюк. Нині на місці загибелі українських військовиків встановлено стелу з прізвищами воїнів, які загинули в бою.

Сергія Телушкова поховали на старому цвинтарі у Ялівщині, що біля мікрорайону Олександрівка в Чернігові. 

У загиблого залишилися батькі і вагітна наречена. За кілька місяців у Сергія народився син, про якого він мріяв все життя, але так і не зміг його побачити. З пологового будинку  кохану полеглого воїна Христину з малюком зустрічали його побратими. Хлопчика назвали на честь батька.

Указом Президента України від 07.03.2022 №113 старший лейтенант Сергій Телушков нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня (посмертно) – за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України і вірність Військовій присязі. 

Нагрудний знак «За досягнення у військовій службі» II ступеня

Медаль «Захиснику Батьківщини»

Нагрудний знак «Козацький хрест» ІІ ступеня

Нагрудний знак «Козацький хрест» ІІІ ступеня

 

Вічна слава захиснику України!

 

Джерела:

 

Він бачив нашу перемогу, бачив як веде своїх бійців площею нашого міста. Тепер це буде відбуватися у Небеснім Війську – дружина загиблого захисника України [Електронний ресурс] / Валерія Цуба. - Електрон. текст та зображув. дані. – 2023, 19 лютого 2023, 16:05. – Режим доступу: https://bykvu.com/ua/mysli/vin-bachyv-nashu-peremohu-bachyv-iak-vede-svoikh-biitsiv-ploshcheiu-nashoho-mista-teper-tse-bude-vidbuvatysia-u-nebesnim-viisku-druzhyna-zahybloho-zakhysnyka-ukrainy/(дата звернення: 25.03.2023).  – Мова : укр. - Назва з екрана.

 

Загиблі герої Чернігівщини: Сергій Телушков [Електронний ресурс] / Суспільні. Новини: телебачення; Тетяна Крижева. - Електрон. текст та зображув. дані. – 2023,  . - Режим доступу:  https://suspilne.media/213861-zagibli-geroi-cernigivsini-sergij-teluskov/ (дата звернення: 13.03.2023).  – Мова : укр. - Назва з екрана.

Очікував на весілля та первістка. Сергія Телушкова нагородили орденом Хмельницького  [Електронний ресурс] / Львівський портал.  - Електрон. текст та зображув. дані. – 2023,16 квіт. 2022, 18:34. - Режим доступу : https://portal.lviv.ua/news/2022/04/16/ochikuvav-na-vesillia-ta-pervistka-serhiia-telushkova-nahorodyly-ordenom-khmelnytskoho  (дата звернення: 13.03.2023).  – Мова : укр. - Назва з екрана.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ГОЛОДНИЙ РІК, МОВ ЧОРНА ХМАРА, НАД КРАЄМ ЗМОРЕНИМ ЛІТАВ: ДО 90-РІЧЧЯ ВШАНУВАННЯ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ В УКРАЇНІ

Крим – це Україна: до Дня спротиву російській окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя

Новий номер газети «СХІД NOW" в Чернігівській юнацькій книгозбірні