Субсидія на оренду житла для внутрішньо-переміщених осіб

 


Внутрішньо переміщені особи (ВПО) в Україні стикаються з проблемою пошуку житла. Деякі ВПО проживають у спеціальних місцях компактного проживання або у друзів чи родичів, але не всі мають цю можливість. Для вирішення житлової проблеми
 Міністерство соціальної політики розробило субсидію на оренду житла, яка реалізовуватиметься як експериментальний проект протягом декількох років.

Розмір субсидії враховуватиме вартість оренди в різних регіонах України, оскільки ціни на житло суттєво відрізняються. Так, за даними CEDOS, ціни на квартири в Києві на 22% вищі за середні по країні, у Миколаєві – на 30-35% нижчі, а на Закарпатті – вищі у 2,5 рази. Розмір виплати також залежатиме від кількості людей у домогосподарстві, яке орендує житло, та від їх доходів. Чим нижчий дохід, тим більший відсоток вартості оренди покриватиме субсидія.

"Ми будемо розраховувати — 20 чи 30% сукупного доходу родини мають витрачати на оренду. Якщо більше, то далі ми покриваємо своїм коштом. Так само, якщо більше ніж 15% доходу родини йде на комуналку, решту покриває держава", — розповіла в етері телемарафону "Єдині новини" міністерка соціальної політики Оксана Жолнович. Про це пише Суспільне. Спочатку субсидія буде доступна лише для ВПО, але з часом цей інструмент може бути розширений і на інших громадян, які потребують допомоги від держави.

Планувалось, що ВПО зможуть скористатися цією субсидією вже з початку літа, однак, ініціатива все ще не вступила в дію. Нещодавно Міністерство соціальної політики України, у співпраці з Проектами Ради Європи "Сприяння розробці житлових рішень для осіб, постраждалих від війни в Україні" та "Посилення соціального захисту в Україні", організувало публічне обговорення, що стосується проєкту субсидій для ВПО. До обговорення були залучені представники громадськості, міжнародні партнери, органи влади та нардепи.

Відомо, що проєкт перебуває на фінальному етапі, та готується до подання на розгляд Уряду. У разі затвердження, він вступить в силу протягом наступних кількох місяців.

Благодійний фонд "Право на захист" за сприяння Глобального Фонду України (UHF) розпочав збір даних для надання фінансової допомоги на оренду житла у 2024 році. Однак, дана ініціатива реалізується лише у Вінницькій, Дніпропетровській областях та їх обласних центрах. Мета ініціативи — підтримка сімей внутрішньо переміщених осіб (ВПО) після їхнього вимушеного переїзду, а також допомога в інтеграції та адаптації в нових місцях проживання упродовж півроку.

Фінансова допомога доступна для родин ВПО, які були змушені переїхати після 24 лютого 2022 року і досі не отримували цільову грошову підтримку на оренду житла від міжнародних організацій. Крім того, щоб взяти участь у цій ініціативі, потрібно відповідати критеріям вразливості.

Коли ВПО зможуть скористатися новою субсидією та кому допомога також буде доступна

Для вирішення житлової проблеми переселенців Міністерство соціальної політики розробило новий інструмент підтримки — субсидію на оренду житла. Реалізувати його планують в рамках експериментального проєкту протягом двох років.

На першому етапі запровадження субсидії на оренду планується для внутрішньо переміщених осіб. У подальшому цей інструмент підтримки може бути і для інших громадян, які потребуватимуть такої допомоги від держави.

Мінсоцполітики очікує, що після затвердження відповідного рішення уряду, вже з червня ВПО зможуть скористатися новим інструментом підтримки.

Яким буде розмір допомоги і від чого він залежатиме

Особливість субсидії - це те, що її розмір враховуватиме вартість оренди у певному регіоні або населеному місті країни. Адже ціна на оренду у Києві, Миколаєві, Закарпатті чи у невеликому населеному пункті суттєво відрізняється. Відтак, субсидія на оренду буде враховувати різницю у вартості житла.

Крім того, розмір субсидії залежатиме:

• від кількості осіб у складі домогосподарства, яке орендує житло;

• від доходів домогосподарства та його спроможності оплачувати рахунки за оренду самостійно (чим нижчими будуть доходи, тим вищий відсоток вартості оренди буде покривати субсидія).

Переселенці платитимуть за оренду не більше 20−30% сімейного доходу, а решту фінансуватиме держава. У формулу розрахунку субсидії закладуть 13,5 кв. м житлоплощі на кожного члена домогосподарства плюс загальну площу для всіх.

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ГОЛОДНИЙ РІК, МОВ ЧОРНА ХМАРА, НАД КРАЄМ ЗМОРЕНИМ ЛІТАВ: ДО 90-РІЧЧЯ ВШАНУВАННЯ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ В УКРАЇНІ

Крим – це Україна: до Дня спротиву російській окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя

Моє місто - місто Герой (присвячено Чернігову)